El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro
Madrid

Els actors, a Montoro: "El que és il·legal és endur-se els diners a un paradís fiscal com Suïssa"

El sindicat Unió d'Actors, el més important entre intèrprets de cinema, teatre i televisió, considera una "venjança" l'acusació del ministre d'Hisenda, després de les crítiques fetes a l'amnistia fiscal, entre d'altres, durant la gala dels premis Goya.

RedaccióActualitzat
La polèmica encesa per Montoro en acusar "famosos actors" de no pagar impostos a Espanya ha rebut la resposta de la Unió d'Actors, el sindicat més important que aplega actors i actrius de cinema, teatre i televisió. "El que és il·legal és endur-se diners a un paradís fiscal com Suïssa", li han dit al ministre d'Hisenda, en una clara referència a l'extresorer del PP, Luis Bárcenas. "Si hi ha algun actor que està defraudant Hisenda, no li caldria anar enlloc, aquí hi ha garantia fiscal per als defraudadors", ha afirmat.

Els actors espanyols han recordat a Montoro que no és il·legal que algú que treballa en un altre país tributi en un altre país, tot i que han manifestat que no tenen constància que efectivament hi hagi actors espanyols que no paguen impostos a Espanya. "Les persones amb un catxet més alt, com Javier Bardem o Antonio Banderas, si tributen als EUA és perquè treballen allà. Si sap d'algú, que ho denunciï i ho persegueixi", han instat al ministre.

El secretari general de la Unió d'Actors, Iñaki Guevara, ha dit que les paraules de Montoro són "una venjança" per les crítiques vessades durant l'entrega dels premis Goya. La presentadora de la gala, l'actiu i còmica Eva Hache, va ironitzar sobre el canvi de nacionalitat de l'actor francès Gérard Depardieu i va dir que "aquí no hagués calgut" perquè als defraudadors els rebem "amb els braços oberts", llançant un dard contra l'amnistia fiscal impulsada pel mateix Montoro.

Montoro mossega

Al Senat, el ministre va aprofitar una intervenció per respondre aquesta crítica: "No hem tingut el nostre Depardieu, no ens ha fet falta perquè alguns dels nostres famosos actors no paguen impostos a Espanya".

Les paraules de Montoro han indignat el sindicat dels actors espanyols, que per boca del seu secretari general ha considerat: "Em sembla molt poc seriós que un senyor ministre d'Hisenda acusi el cinema en general en seu parlamentària, i més pertanyent a un partit que té problemes amb Hisenda", ha afegit en al·lusió a la presumpta "caixa B" del PP.

Per la seva banda, el PSOE ha exigit a Montoro que es disculpi davant dels actors, els quals "intenta acovardir" amb dades fiscals. El portaveu d'Hisenda del PSOE al Senat, Juan Mari Vázquez, ha demanat al ministre Cristóbal Montoro que demani perdó, després de considerar que es va mirar de "ridiculitzar" els intèrprets espanyols en seu parlamentària.

La pregunta a Montoro, sobre narcotraficants

El senador socialista, precisament l'autor de la pregunta que va donar peu a les polèmiques paraules de Montoro, li ha retret que amenaci qui critica el govern espanyol. "Si té dades d'irregularitats d'algú, denunciï-ho immediatament". "A què ve això?", s'ha demanat Vázquez. I és que la seva pregunta al ministre era sobre la persecució de narcotraficants i la lluita contra el frau. Quan Montoro li ha respost parlant sobre els actors, segons ha dit després el senador, "ha deixat realment desconcertat el grup, crec que tots els senadors".

"Ens té acostumats a veure com es riu dels senadors, com els renya si llegeixen o si no llegeixen, a amenaçar o acovardir qui critica el govern", ha sentenciat el socialista, que ha acusat el ministre d'haver estat "un any i dos mesos" sense comparèixer a la Comissió d'Hisenda.
Anar al contingut