La policia ha carregat contra els treballadors d'Iberia a la T4 (Foto: EFE)
La policia ha carregat contra els treballadors d'Iberia a la T4 (Foto: EFE)
Madrid

Cinc detinguts pels aldarulls a Barajas el primer dia de la vaga dels treballadors d'Iberia

A l'aeroport de Barajas, la policia ha carregat contra els treballadors en la primera jornada d'aturades contra l'ERO que estableix 3.800 acomiadaments. Uns 8.000 vaguistes han ocupat la T4. A Barcelona, mig miler de treballadors han protestat sense incidents.

RedaccióActualitzat
La policia ha carregat contra els treballadors d'Iberia en vaga a l'aeroport de Barajas, en la primera jornada d'aturades contra l'ERO que preveu 3.800 acomiadaments, un 19% de la plantilla. Uns 8.000 treballadors de la companyia aèria han ocupat la T4 aquest dilluns al matí després de trencar el cordó de més de 300 agents que protegien la terminal.

Els treballadors s'han manifestat a les 8 del matí des de la zona industrial pròxima a l'aeroport madrileny fins a la T4. La protesta havia de ser a l'exterior, però, després d'enfrontaments entre vaguistes i policia, finalment els manifestants han accedit a la terminal, on s'han hagut de tancar alguns taulells d'Iberia i British Airways. Segons fonts de l'aeroport, els aldarulls s'han saldat amb cinc detinguts i diversos contusionats. Els vaguistes han cridat consignes contra el "desmantellament" d'Iberia i la "pirateria anglesa".

Segons Iberia, s'han operat la majoria dels 135 vols programats per aquest dilluns i s'han complert els serveis mínims amb normalitat, mentre que s'han quedat a terra 81 vols i 14.000 passatgers, que segons la companyia han estat recol·locats o bé se'ls ha tornat l'import dels bitllets.

Només els sindicats han donat xifres del seguiment de la vaga més gran de la història d'Iberia, que ha secundat entre un 90 i un 100% de la plantilla de Barajas, segons aquestes fonts.

Al Prat, on també hi ha hagut protestes a la T1, la vaga ha provocat l'anul·lació de 150 vols i ha tingut un seguiment del 95%. Uns 500 treballadors d'Iberia s'han manifestat a la T1 contra l'expedient de regulació d'ocupació, en una protesta més tranquil·la que la de Madrid.

La vaga ha obligat a suspendre vols no només d'Iberia, sinó d'altres companyies amb treballadors de terra d'Iberia, com ara Vueling o Mare Nostrum. De fet, del centenar de vols anul·lats al Prat, 72 són de Vueling, cosa gens estranya si es té en compte que és la principal companyia de Barcelona en volum d'operacions, i els serveis als taulells i de trasllat de maletes els el fa personal d'Iberia. Molts passatgers afectats per les cancel·lacions exigien volar aquest mateix dilluns i es queixaven de manca d'informació.

A Reus, tot i que Iberia no hi opera des de fa cinc anys, sí que hi queda una plantilla fixa discontínua que s'ha concentrat a l'aeròdrom en protesta per l'ERO. La plantilla varia segons la temporada. Ara mateix, per exemple, és de 15 persones, tot i que en moments de més demanda poden arribar a 60.

A Catalunya, si culmina l'ERO, hi hauria uns 120 acomiadaments, tots de Barcelona, menys un parell que serien a Girona.


GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut