Madrid

El jutge de l'Audiència Nacional imposa una fiança de 13,5 milions d'euros a exdirectius de Caixa Penedès

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha admès a tràmit la querella presentada per la Fiscalia Anticorrupció contra quatre exdirectius de Caixa Penedès per delictes d'apropiació indeguda i societari, i imposa una fiança de 13,5 milions d'euros als que han cobrat les pensions o pòlisses.

RedaccióActualitzat
El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha admès a tràmit la querella presentada per la Fiscalia Anticorrupció contra quatre exdirectius de Caixa Penedès per delictes d'apropiació indeguda i societari, i imposa una fiança de 13,5 milions d'euros, als dos que han cobrat els diners dels plans de pensió i de les pòlisses.

Ricard Pagès, exdirector general, i els exdirectius de Caixa Penedès Manuel Troyano, Santiago José Abella i Juan Caellas són acusats en la querella d'haver-se adjudicat pensions milionàries mitjançant pòlisses que van blindar a partir del 2010, quan l'entitat va començar a rebre fons del FROB per a la seva integració en el grup Banc Mare Nostrum.

Les fiances de responsabilitat civil que imposa el jutge es reparteixen en 11.609.708 euros per a Pagès i en 1.893.070 euros per a Abella, "sumes que haurien cobrat per les pòlisses en qüestió", segons assenyala l'acte. A Troyano i Caelles no els imposa cap fiança perquè com que no estan jubilats no han pogut cobrar els diners.

El jutge també diu que, si el pagament no es verifica en vint-i-quatre hores, hauran d'embargar-se'ls "béns suficients per cobrir la suma indicada" o acreditar la seva insolvència.

Pedraz ha citat els querellats pels dies 5 i 7 de març i ha suspès cautelarment qualsevol pagament derivat de les pòlisses fraudulentes. També ha dirigit un escrit al servei d'inspecció del Banc d'Espanya perquè informi de les seves indagacions sobre les pensions rebudes pels querellats.

Segons la mateixa querella, els quatre exdirectius van actuar sempre d'esquena als òrgans de govern de l'entitat per garantir-se l'autoconcessió de beneficis econòmics no emparats en els seus contractes de treball. La suma dels plans de pensions i pòlisses supera els 30 milions d'euros.

Amb l'admissió a tràmit d'aquesta nova causa, ja són set les que s'instrueixen contra diverses entitats financeres a l'Audiència Nacional, on en l'actualitat se segueixen procediments contra Bankia, Novacaixagalicia, Caixa Castella-la Manxa, CAM i Banc de València. A aquestes podria sumar-se'n una altra, atès que el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco va preguntar dijous a la fiscalia si aquest tribunal és competent per investigar la fusió de Caixa Navarra, Caixa Burgos, Caixa Canàries i Cajasol en Banca Cívica, i la sortida a borsa d'aquesta entitat, que després va ser absorbida per CaixaBank.


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut