Madrid

Montoro assegura que només un dels 21 imputats en el "cas Gürtel" es va acollir a l'amnistia fiscal

Ho ha anunciat el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, al Congrés dels Diputats. Montoro, que ha assegurat que no pot donar el nom d'aquesta persona, ha explicat que ho va fer per valor de 3.500 euros, de manera que en va haver de pagar a Hisenda 350.

RedaccióActualitzat
Només un dels 21 imputats en el "cas Gürtel" es va acollir a l'amnistia fiscal aprovada pel govern espanyol. Ho ha anunciat el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, al Congrés dels Diputats. Després que l'Audiència Nacional requerís a l'Agència Tributària informació sobre quines de les 21 persones físiques i jurídiques implicades en aquesta presumpta trama de corrupció s'havien acollit al procés extraordinari de regularització fiscal, el ministre ha assegurat que "només una" ho va fer. Montoro, que ha assegurat que no pot donar el nom d'aquesta persona, ha explicat que ho va fer per valor de 3.500 euros, de manera que en va haver de pagar a Hisenda 350 euros.

Abans i després de l'amnistia

El ministre ha afegit que set imputats més van fer regularitzacions ordinàries des del 2003, a través de 37 declaracions fora de termini, ja sigui complementàries o bé substitutives, i d'aquestes, totes excepte dues es van presentar abans de l'inici de l'amnistia fiscal. Pel que fa a aquestes dues, el ministre ha explicat que una va regularitzar el juliol del 2012 quatre exercicis d'IRPF per sota dels 5.000 euros, i l'altra va regularitzar dos exercicis de l'impost de societats el 2012 o el 2012.

Pel que fa a les altres cinc regularitzacions per la via ordinària, van suposar en total 11,3 milions d'euros per a les arques d'Hisenda, i segons algunes fonts 9 corresponen a una sola persona que hauria fer declaracions complementàries els anys 2009 i 2010 per exercicis anteriors i per diferents conceptes. Una altra hauria aportat 1,5 milions i una tercera 800.000 euros. Els dos restants van tributar per quantitats inferiors als 3.000 euros. Aquestes cinc regularitzacions les han fet persones físiques, però podien declarar com a propietaris d'una societat.

Montoro, que ha avançat la informació perquè ja ha estat tramesa a l'Audiència, ha exigit al PSOE que demani perdó per haver afirmat que el govern espanyol havia fet l'amnistia fiscal per afavorir Bárcenas i la resta d'implicats en el "cas Gürtel".

Informació sobre 21 imputats

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, que investiga el "cas Gürtel", va demanar informació sobre el presumpte líder de la trama, Francisco Correa; el considerat número 2 de la trama, Pablo Crespo;  l'exconseller d'Esports de la Comunitat de Madrid Alberto López Viejo; els exdiputats del PP a l'Assemblea de Madrid Alfonso Bosch i Benjamí Martín Vasco; l'exdona de Correa, Carmen Rodríguez Quijano, i la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias.

El jutge també es va interessar per les declaracions de l'empresari José Luis Ulibarri i de diversos exalcaldes: el de Boadilla de la Montaña, Arturo González Panero; el de Majadahonda, Guillermo Ortega; el d'Arganda del Rey, Ginés López, i el de Pozuelo de Alarcón, Jesús Sepúlveda, tots del PP. Sepúlveda, a més, és l'exmarit de la ministra Ana Mato i justament ha comparegut davant del jutge en relació amb aquest cas.

També s'inclouen a la petició Jesús Merino i l'exregidor Boadilla José Galeote, l'expresident de Fadesa Fernando Martín, César Tomás Martín Morales, Elena Villarroya, Manuel Salinas, Amando Mayo i les societats UFC i Grup Begar.    

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut