El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro
Andreu Mas-Colell i Cristóbal Montoro en una imatge d'arxiu
Barcelona

El dèficit català del 2012 se situarà per sota del 2,3% que va dir Mas-Colell

Catalunya va tancar el 2012 amb un dèficit del 2,3% del PIB. Això és el que va dir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. Finalment, fonts del govern han assegurat a Catalunya Ràdio que el dèficit de l'any passat se situarà per sota d'aquella xifra.

Catalunya Ràdio / RedaccióActualitzat
"Catalunya va tancar el 2012 amb un dèficit del 2,3% del PIB". Això és el que va dir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell; que la Generalitat, malgrat no complir el percentatge fixat pel govern espanyol de l'1,5%, sí que havia aconseguit passar d'un dèficit del 4,22% del PIB a un de "gairebé la meitat" en dos anys. Finalment, fonts del govern han assegurat a Catalunya Ràdio que el dèficit de l'any passat se situarà per sota d'aquell 2'3% de Mas-Collell.

Discrepàncies entre la Generalitat i el Ministeri d'Hisenda

Madrid assegura que el dèficit del 2012 va ser cinc dècimes inferior al que va reconèixer Mas-Colell i el govern català admet que la seva previsió pot variar perquè encara hi ha dades per ajustar. També cal tenir en compte que, al darrere d'aquestes discrepàncies entre la Generalitat i el Ministeri d'Hisenda, pot haver-hi un canvi en la manera de calcular els números, és a dir, si el Ministeri relaxa els criteris, les comunitats podrien complir els objectius, ni que sigui de costat.

Cada dècima equival a 200 milions d'euros

Això pot passar perquè en comptabilitat no sempre dos i dos fan quatre, ja que la manera d'aplicar uns mateixos factors pot donar resultats diferents, tot i que les xifres de sortida siguin les mateixes. Quadrar els números i que aquests no ballin no deu ser cosa fàcil, pero sí molt significatiu si tenim en compte que cada dècima amunt o avall en les xifres finals es tradueix en 200 milions d'euros més o menys en retallades.

Si finalment el dèficit global queda rebaixat en algunes dècimes, perquè els comptes de les empreses públiques són millors del que s'havia previst, la "lupa" amb que va dir Montoro que miraria els comptes de la Generalitat podrà veure amb més aproximació i claredat quin serà l'ajustament que s'estalviarà el govern.



Anar al contingut