Madrid

L'Advocacia de l'Estat troba elements inconstitucionals en la declaració de sobirania del Parlament

L'Advocacia de l'Estat veu elements inconstitucionals en la Declaració de Sobirania del Parlament. L'informe assegura que vulnera articles com l'1 i el 2, que estableixen que la sobirania és del poble espanyol i que la nació espanyola és indivisible.

Felip GordilloActualitzat
La Declaració de Sobirania del Parlament de Catalunya té elements inconstitucionals. Així ho conclou l'informe demanat pel govern espanyol al Ministeri de Justícia. El text, de l'Advocacia de l'Estat, assegura que la declaració vulnera articles com l'1, el 2, el 9 i el 168 de la Constitució.

Segons ha explicat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, el text de l'advocacia conclou que hi ha arguments a favor de la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat contra la Declaració de Sobirania, aprovada al Parlament de Catalunya al gener. En concret, l'informe assegura que "reconèixer la sobirania del poble català, que té dret a decidir sobre el seu futur per ser subjecte jurídic i polític, vulnera diversos articles de la Constitució".

Els articles vulnerats serien:

- L'1, que estableix que la sobirania resideix en el poble espanyol
- El 2, que parla de la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols
- El 9, que sotmet tots els poders públics, amb independència del seu àmbit, a la Constitució
- El 168, que especifica el procés de reforma constitucional

L'informe consta de dues parts. En la segona, l'advocacia estableix que la declaració es pot recórrer al Constitucional perquè produeix "efectes jurídics 'ad-extra'" perquè busca dirigir les institucions de Catalunya cap a un fi "clarament inconstitucional".

El text de l'advocacia compara la declaració amb el "pla Ibarretxe" i argumenta que hi ha diferències. En el cas basc, el govern espanyol va considerar que es tractava d'un "simple tràmit", de l'inici d'un procés legislatiu, mentre que la declaració és una "resolució amb efectes jurídics".

Sáenz de Santamaría ha assegurat que l'Advocacia de l'Estat ha fonamentat "molt rigorosament" que sí que es pot recórrer la declaració.

Primer, al Consell d'Estat

El text l'ha presentat el Ministeri de Justícia al Consell de Ministres. El gabinet de Mariano Rajoy ha decidit portar-lo al Consell d'Estat com a pas previ ineludible a interposar el recurs davant el Tribunal Constitucional.

La vicepresidenta ha explicat, però, que encara no s'ha determinat si s'hi presentarà recurs. Això sí, Sáenz de Santamaría reconeix que l'informe "és un punt molt determinant a l'hora de fixar la posició del govern". La vicepresidenta recorda que els informes de l'Advocacia de l'Estat no són vinculants, tot i que "ja ens agradaria que ho fossin".

"No hi ha res més democràtic que complir la Constitució"

Soraya Sáenz de Santamaría ha respost des de la roda de premsa del Consell de Ministres les primeres reaccions del govern català. Informada pels periodistes que el conseller de Presidència, Francesc Homs, ha afirmat que és gravíssim que el govern espanyol vulgui impedir una voluntat democràtica, la vicepresidenta ha respost que "no hi ha res més democràtic que complir la Constitució i les lleis".

Canvi d'estratègia

El govern espanyol ha canviat la seva estratègia respecte a la Declaració de Sobirania. Inicialment, l'executiu va assegura que el text "no servia per a res", en paraules del mateix president espanyol, Mariano Rajoy.

El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, tampoc hi va veure efectes jurídics. Llavors, però, el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va demanar temps per analitzar el text. Poc després, l'Estat va demanar l'informe a l'advocacia, que ara pot acabar, molt probablement, a les dependències del Tribunal Constitucional.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut