Frankfurt

Draghi considera l'apreciació de l'euro un senyal de confiança, però vigilarà que no afecti la inflació

El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, diu que la fortalesa de l'euro és un senyal que la confiança torna a Europa. Però Draghi també ha donat a entendre que, en el futur, el BCE podria actuar al mercat de divises si aquesta fortalesa perjudica la inflació.

Actualitzat
El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, ha tret importància a la recent apreciació de la cotització de l'euro en els mercats de divises, assegurant que es tracta d''"un signe de confiança", encara que ha admès que la institució vigilarà el seu efecte en l'evolució dels preus.  "Aquesta apreciació, en certa manera, és un signe de la tornada de la confiança en l'euro", ha dit el banquer italià en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern del BCE, que ha mantingut per unanimitat els tipus d'interès en el 0,75%.

 "Com he dit en altres ocasions, el tipus de canvi no constitueix un objectiu de la política monetària, encara que és un element important per al creixement i l'estabilitat de preus, de manera que hem de veure si aquesta apreciació és sostinguda i afectarà la nostra valoració dels riscos per a l'estabilitat de preus". En aquest sentit, el president del BCE ha expressat la seva confiança que la taxa d'inflació harmonitzada de l'eurozona baixi del llindar del 2% "en els pròxims mesos", mentre que ha reiterat que la debilitat de l'economia continuarà en el curt termini, encara que a finals d'any s'aprecia una gradual recuperació de l'activitat.


Draghi diu que va a Espanya més a escoltar que a transmetre missatges

El president del Banc Central Europeu ha dit també que en la seva compareixença al Congrés dels Diputats d'Espanya la setmana que ve "va més a escoltar" que a transmetre missatges a la població i el govern espanyol. Draghi ha assenyalat que explicarà als diputats espanyols la política monetària del BCE i el seu impacte en l'eurozona. Així mateix, exposarà la situació dels mercats financers i les conseqüències que la seva "fragmentació" ha provocat en els diferents països de l'euro, el que ha obligat a Espanya a finançar-se a un cost més gran que altres estats de la zona.

Durant la compareixença a porta tancada del pròxim dia 12, Draghi també parlarà de la situació dels bancs de l'àrea de l'euro i de les perspectives de recuperació que maneja l'entitat central europea. Tanmateix, ha deixat clar que "no comentarà les polítiques domèstiques". Segons ha assenyalat, la seva visita a la Cambra Baixa espanyola serà "una oportunitat única d'escoltar dels legisladors espanyols i la seva visió no només sobre la situació econòmica a Espanya, sinó també a la zona de l'euro".

La seva compareixença també servirà perquè doni compte dels avenços que s'estan fent per a la posada en marxa el Mecanisme de Supervisió Únic, si bé ha insistit que encara s'està en els treballs preliminars. Ha remarcat que el futur supervisor únic és "crucial per a l'estabilitat del sistema financer", i alhora ha subratllat la importància d'exercir una vigilància més estreta sobre els bancs. A més, ha incidit que per contribuir a l'estabilitat financera el BCE seguirà oferint al sistema bancari tanta liquiditat com sigui necessària.
Anar al contingut