Imatge d'arxiu de Bárcenas a l'entrada de la Fiscalia Anticorrupció, on l'esperaven periodistes i ciutadans (Foto: EFE)
Imatge d'arxiu de Bárcenas a l'entrada de la Fiscalia Anticorrupció (Foto: EFE)
Madrid

Bárcenas realitza una prova cal·ligràfica a Anticorrupció després de negar la seva lletra i una "caixa B"

L'extresorer del PP, que ha estat increpat tant a l'entrada com a la sortida de la Fiscalia Anticorrupció amb crits de "lladre" i "xoriço", ha declarat durant dues hores i mitja sobre la suposada doble comptabilitat del PP i no ha parlat per als mitjans. Abans, el primer popular que va reconèixer el pagament de sobresous a la cúpula del partit, Jorge Trías Sagnier, ha afirmat, en sortir de la fiscalia: "He complert amb el meu deure."

RedaccióActualitzat
L'extresorer del PP, Luis Bárcenas, ha realitzat una prova cal·ligràfica durant la seva compareixença davant del fiscal anticorrupció, Antonio Romeral, segons han informat fonts de l'entorn del que va ser responsable de les finances del PP. Bárcenas ha omplert cinc folis amb la seva lletra, després que ha tornat a negar que la que apareix als documents publicats pel diari "El País" sigui la seva. Tot plegat, per tal de demostrar que ell no té res a veure amb el cas de la suposada doble comptabilitat del PP i del pagament de sobresous a la cúpula del partit.

Al llarg de l'interrogatori, que s'ha allargat durant dues hores i mitja, l'extresorer ha negat l'existència mateixa d'una llibreta on s'hi poguessin veure els moviments d'aquesta suposada "caixa B" del PP que, segons Bárcenas, no ha existit mai. 

L'extresoror del PP ha respost en qualitat d'imputat a totes les preguntes formulades pel fiscal Romeral, segons ha informat el ministeri públic. Aquesta situació d'imputat li ha permès assistir a la compareixença acompanyat del seu advocat, Alfonso Trallero, i sense l'obligació de dir la veritat.

On és el meu sobre?

Báarcenas, també exsenador del PP, ha arribat a quarts de dotze a la seu de la fiscalia, per declarar en relació amb la suposada comptabilitat paral·lela del partit. A l'entrada, a més de periodistes, l'esperaven una vintena de persones i una l'ha increpat amb crits com "Xoriço, lladre!" i "On és el meu sobre?".

Quan ha sortit de la fiscalia, cap a les dues de la tarda, diverses persones l'han tornat a escridassar. Agents de la policia han escortat fins al taxi l'exdirigent popular, que, com a l'entrada, s'ha negat a fer declaracions per als mitjans.

Fa tot just dos dies Bárcenas va negar en un canal de televisió l'existència d'una "caixa B" al PP i va assegurar que els papers publicats no els ha escrit ell. I, abans de declarar, ja havia avançat que aquesta seria la seva postura.

Trías Sagnier: "He complert amb el meu deure"

Abans de Bárcenas, el fiscal ha escoltat l'exdiputat popular per Barcelona Jorge Trías Sagnier, que va ser el primer a reconèixer el pagament de sobresous a la cúpula del partit. Trías Sagnier ha arribat a la fiscalia a quarts de deu del matí i n'ha sortit a tres quarts d'onze per una porta diferent, en un intent d'evitar el mig centenar de periodistes que l'esperaven. L'exdiputat s'ha limitat a dir: "He complert amb el meu deure."

L'advocat i diputat popular entre el 1996 i el 2000 va explicar en una carta publicada a "El País" que al PP es repartien sobresous d'un màxim de 10.000 euros al mes, en funció de la responsabilitat dels càrrecs.

Màxima discreció

Les diligències informatives per aclarir el cas es van obrir el 24 de gener passat i ja s'ha previst un llarg calendari de compareixences per als propers dies. Anticorrupció, però, porta el cas amb gran discreció perquè considera que les filtracions poden perjudicar la investigació i fer-la menys efectiva. De fet, no va ser fins divendres que es va saber que s'havien obert diligències una setmana abans, coincidint amb l'informe oficial que va haver d'entregar al jutge de l'Audiència Nacional, que havia demanat al ministeri públic que es posicionés sobre una possible citació de l'extresorer del PP.

La tramitació de les diligències d'investigació poden allargar-se uns sis mesos. Un cop s'acabi aquest termini, el fiscal haurà de decidir si arxiva la causa o si va a judici. Si al final es troben delictes i opta per aquesta segona possibilitat, l'encarregat d'instruir el cas serà el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz.

Segons un document de la Fiscalia, els comptes del PP s'investigaran de "manera immediata" si "hi ha connexió amb els fets d'aquesta causa". La Fiscalia investiga si hi ha vincles amb la "trama Gürtel" i els 22 milions d'euros trobats a Bárcenas en un compte bancari a Suïssa.
Anar al contingut