Madrid

Bárcenas va cobrar 600.000 euros de comissions d'un constructor i en va traspassar 144.000 al PP, segons "El País"

La investigació del "cas Gürtel" ha trobat que l'extresorer del Partit Popular hauria cobrat comissions il·legals a una empresa constructora entre el 2002 i el 2004 a canvi de contractes públics. D'aquests diners, n'hauria traspassat una part a la "caixa B" del Partit Popular.

RedaccióActualitzat
La investigació de la trama Gürtel, el cas de corrupció que afecta el PP amb ramificacions a diverses administracions de l'Estat governades per aquest partit, ha aportat nous detalls sobre l'activitat que Luis Bárcenas hauria dut a terme durant els seus anys com a gerent i tresorer del partit. Segons el rotatiu, Bárcenas figura al sumari del "cas Gürtel" com la segona persona més beneficiada per la trama -al darrere del suposat cap, Francisco Correa- pel presumpte cobrament de comissions il·legals a canvi de contractes públics que va fer entre el 2002 i el 2004 l'empresari Alfonso García Pozuelo, propietari de la Constructora Hispánica. En concret, i segons "El País" Bárcenas hauria cobrat 600.000 euros en comissions il·legals a aquesta constructora a canvi de contractes públics per valor de cinc milions d'euros.

D'aquests diners, Bárcenas hauria traspassat 144.000 euros a l'anomenada "caixa B" del Partit Popular, d'on sortien els diners per omplir els sobres que haurien rebut els dirigents del PP durant vint anys. Concretament, l'extresorer del PP va fer quatre anotacions d'aquesta empresa constructora a la "caixa B" del PP: dues per un valor de 30.000 euros, una per 60.000 euros i una altra per 24.000. La suma, aquests 144.000 euros, representen menys d'una quarta part del total que hauria rebut l'extresorer, segons publica el rotatiu espanyol.  

En la informació que publica "El País" consta que Bárcenas és el segon implicat que ha sortit més beneficiat del "cas Gürtel", només per sota de l'empresari Francisco Correa, el presumpte cap de la trama.  

Pagaments en metàl·lic al carrer Génova


No és l'únic diari que revela informacions referents a aquest cas. "El Mundo" recull les declaracions d'un empresari, a qui no identifica, que assegura que va fer diversos pagaments en metàl·lic a Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta, gerent del PP, directament al seu despatx de la seu del PP, al carrer Génova de Madrid. Segons aquest rotatiu madrileny, els dos populars feien broma sobre el fet que rebessin junts els diners assegurant que, així, cap dels dos podia enganyar l'altre.

"El Mundo" afegeix que aquest diner negre permetia al partit pagar despeses de representació dels seus dirigents i superar el sostre legal de despesa en campanyes electorals.

Rajoy, davant de Merkel


La publicació d'aquests nous detalls del "cas Bárcenas" coincideixen amb el viatge que Rajoy fa a Berlín, on haurà de respondre a les preguntes de la premsa davant de Merkel. El president del govern espanyol haurà de donar explicacions sobre l'activitat del seu extresorer per primer cop i serà davant de la cancellera alemanya després que en la roda de premsa que va oferir a Madrid aquest cap de setmana no va acceptar qüestions dels periodistes.
Anar al contingut