Barcelona

Sense preguntes no hi ha respostes

La indignació dels tuitaires no va trigar gaire a transformar-se en "trending topic". Quan el PP va anunciar que Rajoy trencaria el seu silenci sobre el "cas Bárcenas" amb un discurs obert a la premsa però sense donar als periodistes la possibilitat de fer preguntes, la xarxa va reaccionar. I segueix.

Myriam CordónActualitzat
El Sindicat de Periodistes de Catalunya ha aconsellat en diverses ocasions als professionals de la informació no cobrir les rodes de premsa on no es puguin fer preguntes. Aquesta pràctica és utilitzada pels polítics, per exemple, quan tenen un missatge concret per transmetre a la població, però volen limitar la lliure interpretació dels periodistes per decidir quina part del seu discurs és susceptible de ser noticiable. Les preguntes són la base del periodisme, la matèria primera amb què es construeix una informació. I quan la llibertat d'expressió es veu limitada, com passa sovint en aquests casos, qui hi surt perdent no sol ser el polític sinó la ciutadania.

La indignació dels tuitaires no va trigar gaire a transformar-se en "trending topic". Quan el PP va anunciar que Rajoy trencaria el seu silenci sobre el cas Bárcenas amb un discurs obert a la premsa, però sense donar als periodistes la possibilitat de fer preguntes, la xarxa es va inflamar. El tema de seguida va convertir l'etiqueta #Rajoynocontesta en una de les més recurrents al Twitter.

Per contrarrestar aquests missatges majoritàriament contraris als populars, els defensors del president espanyol van crear una altra etiqueta. #YocreoenRajoy, lluny d'aconseguir revertir les opinions en benefici de Rajoy, va tenir (ha tingut, perquè encara és viu) un efecte bumerang.

Aquest Storify recull un resum dels missatges més cridaners, feridors, humorístics o repetits durant tota la jornada. Tot i que difícilment es troben respostes quan ningú pot qüestionar l'emissor, els tuitaires ens n'han donat algunes que encara no hem pogut contrastar.

Anar al contingut