Barcelona

ICV es proposa renovar el partit amb una direcció compartida amb una dona, que podria ser Dolors Camats

Iniciativa per Catalunya-Verds vol renovar el partit amb una nova direcció compartida que haurà d'avalar l'Assemblea Nacional. Aquesta copresidència l'encapçalaran probablement Joan Herrera i Dolors Camats.

Redacció / ACNActualitzat
Iniciativa per Catalunya-Verds vol renovar el partit amb una nova direcció compartida que haurà d'avalar l'Assemblea Nacional que els ecosocialistes celebren a l'abril. Aquesta copresidència l'encapçalaran probablement Joan Herrera i Dolors Camats.

El partit vol confiar en una copresidència formada per un home i una dona, que seran els encarregats de dirigir de forma col·legiada la formació. Aquesta és una de les novetats que inclou la ponència política que han elaborat els ecosocialistes de cara a l'Assemblea Nacional dels dies 19, 20 i 21 d'abril.

Amb tota probabilitat, Joan Saura deixarà d'ocupar el càrrec de president, un cop l'actual secretari general , Joan Herrera, ha mostrat la voluntat d'optar a la copresidència. L'acompanyarà una dona, en un tiquet electoral que se sotmetrà les properes setmanes a unes primàries internes.

La voluntat de l'actual direcció és canviar els estatuts per garantir òrgans de govern més col·legiats, no només en la figura dels copresidents, sinó també garantint que els adherits al partit puguin incidir en les decisions que es prenguin. Per això, també es preveu la creació de nous òrgans interns que acostin més l'executiva als militants de base. També desapareixeran les vicepresidències actuals i seran substituïdes per noves figures sectorials.

Els candidats a copresidents començaran la fase de primàries aquest mes de febrer, però el procés no culminarà fins pocs dies abans de l'assemblea. Un cop escollits, seran els que seleccionin els membres que els acompanyaran a l'executiva.

Herrera ha anunciat públicament la intenció d'optar a la copresidència del partit, però encara no ha fet públic el nom de la candidata que l'acompanyarà. Aquest binomi home/dona és, precisament, una altra de les novetats que es preparen per a l'assemblea. A partir d'ara, en el màxim òrgan de direcció d'ICV sempre hi haurà una dona.

Alternativa d'esquerres per a l'inici d'un procés "constituent"

L'Assemblea Nacional d'ICV preveu canvis interns, però també externs. El partit vol tenir més activisme i presència social i territorial que el que ha tingut fins ara.

Els ecosocialistes creuen que les velles formes de fer política han arribat a un estat de crisi "terminal". Per això, plantegen l'obertura d'un nou procés constituent, que canviï les formes de fer política, superi el capitalisme neoliberal i se centri en la protecció dels drets socials o a garantir la igualtat d'oportunitats entre ciutadans.

Dret a decidir

Per últim, el document que els adherits d'ICV debatran de cara a la pròxima assemblea fa una clara defensa del dret a decidir. Un exercici d'autodeterminació que ha de tenir dos protagonistes clars: el Parlament i la ciutadania. En aquest sentit, la ponència política remarca la necessitat de sumar més complicitats i prioritza el fet de "ser més" que no pas el "d'anar ràpid". Això sí, tal com incloïa l'últim programa electoral de la formació, el dret a decidir i, per tant, la consulta, s'haurà de dur a terme durant la present legislatura.

Els ecosocialistes no descarten ni el federalisme plurinacional, que, de fet, és la seva principal aposta, ni el confederalisme, ni l'independentisme. Només descarten el manteniment de l'"statu quo" ja que, després de la sentència de l'Estatut, "el pacte constitucional va quedar trencat". Adverteixen, a més, de la complicitat d'instaurar un sistema federal a l'estat espanyol.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut