Palma

El jutge imposa una fiança civil de 8,1 milions d'euros a Iñaki Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres

Es tracta d'una fiança solidària, és a dir, que els dos imputats hi han de fer front conjuntament, i la poden repartir com considerin oportú. Si no dipositen els diners al jutjat, se'ls embargaran els béns. El jutge assegura, en la seva resolució, que el marit de la infanta i el seu exsoci "no són els únics criminalment responsables" i carrega durament contra els governs valencià i balear.

RedaccióActualitzat
El jutge que instrueix el "cas Nóos", José Castro, ha fixat una fiança solidària de responsabilitat civil de 8,1 milions d'euros per al duc de Palma, Iñaki Urdangarin, i el seu exsoci a l'institut a través del qual tots dos haurien presumptament desviat diners públics. En una resolució de 500 pàgines, el magistrat argumenta la decisió per cobrir possibles danys a les administracions en cas de ser condemnats.

La xifra fixada pel jutge s'ajusta a la sol·licitada tant per la fiscalia com per l'acusació particular, que exerceix Manos Limpias, i és el total de diners suposadament desviats, amb interessos inclosos. Urdangarin i Torres tenen cinc dies per fer efectiu el pagament a partir de la notificació, segons fonts judicials. Es tracta d'una fiança solidària, és a dir, que els dos imputats hi han de fer front conjuntament i se la poden repartir com considerin oportú. Si no dipositen els diners al jutjat, se'ls embargaran els béns.

En la seva resolució, el jutge Castro atribueix tant a Urdangarin com a Torres una "activitat delictiva premeditada". Considera que van crear una entitat sense ànim de lucre perquè si s'haguessin presentat a través d'una societat mercantil privada no haurien pogut accedir a finançament públic, i afegeix que l'institut els permetia "embolcallar-se amb el prestigi social derivat a les actuacions altruistes".

Dures crítiques del jutge als governs valencià i balear

El jutge, però, reparteix les culpes en assegurar que el marit de la infanta i el seu exsoci "no són els únics criminalment responsables". De fet, Castro carrega durament contra les administracions públiques. Les acusa d'haver pres decisions "arbitràries i injustes" i d'haver obviat la utilitat i l'interès públic quan van firmar convenis amb Nóos sense cap mena de concurs públic.

El magistrat, que deixa entreveure que hi haurà més imputats en aquest cas, assegura que els governs valencià i balear "es mereixen el retret ètic i jurídic més intens" perquè, assegura, van incomplir el seu deure pel que fa "a la correcta gestió dels fons públics que els han estat confiats".

Allau de novetats al voltant del "cas Nóos"

Les notícies al voltant d'aquest cas, que és una peça separada del "cas Palma Arena", no paren de succeir-se. Tot just aquest dimarts s'ha conegut la imputació del secretari de les infantes, Carlos García Revenga, que va ser tresorer de l'Institut Nóos quan Urdangarin n'era el president. A més, l'Estat s'ha presentat com a acusació particular en el cas en representació d'Hisenda, a qui tant el gendre del rei com l'institut haurien defraudat 470.000 euros.

Urdangarin tornarà a declarar davant del jutge el 23 de febrer, la mateixa data en què haurà de comparèixer el secretari de les infantes. Per la seva banda, Diego Torres declararà el dia 16.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut