Exterior dels jutjats de Sabadell
Els jutjats de Sabadell investiguen la presumpta trama de corrupció urbanística i cobrament de comissions
Sabadell

El jutge del "cas Mercuri" considera Jordi Soriano el principal responsable i beneficiari de les comissions

El magistrat del "cas Mercuri" aixeca parcialment el secret de sumari, de presumpta corrupció urbanística vinculada a l'Ajuntament de Sabadell. La interlocutòria apunta que l'exregidor del PP era el principal beneficiari i responsable de la trama i situa l'oncle de Bustos com a interlocutor clau.

RedaccióActualitzat
El jutge del "cas Mercuri", que investiga una presumpta trama de corrupció urbanística i cobrament de comissions vinculada a l'Ajuntament de Sabadell, ha aixecat parcialment el secret de sumari.

El jutge considera l'exregidor popular Jordi Soriano el principal responsable i beneficiari de les comissions. Hauria fet d'intermediari amb diversos empresaris perquè se'ls adjudiqués obra pública.

En la resolució que s'ha fet pública es revela el contingut de diverses converses telefòniques entre els imputats de les quals es desprèn que els empresaris pagaven entre 120.000 i 300.000 euros de comissions a Soriano i a altres persones de l'ajuntament, xifres que arribaven a representar en alguns casos fins al 3% del cost de l'obra, a canvi de l'adjudicació.

En el seu escrit el magistrat detalla cinc operacions urbanístiques sota sospita: la remodelació i ampliació del cementiri de Sabadell, obres relacionades amb la Fira de Sabadell i el centre Cívic de Can Llong, una requalificació de terrenys en una finca de Palau Solità i Plegamans així com una llicència de millora de la finca de Ca n'Ustrell.

Les escoltes telefòniques també situen l'oncle de Bustos i president del Gremi de Constructors, Melquiades Garrido, com un interlocutor clau en la trama, especialment en les requalificacions.

Bustos vol tornar a declarar

L'aixecament parcial del sumari no afecta la part que investiga els delictes en què pot haver incorregut l'alcalde Bustos, bloc que continuarà sota secret almenys un mes més.

Precisament aquest divendres l'Ajuntament de Sabadell ha emès un comunicat en què s'explica que l'alcalde va demanar tornar a declarar el 10 de gener passat per aclarir punts de la seva compareixença anterior i "deixar clara" la seva innocència i la d'altres càrrecs municipals imputats.

També aquest divendres s'ha sabut que els Mossos d'Esquadra i la Fiscalia atribueixen a Bustos un mínim de nou delictes per diversos casos de tràfic d'influències, malversació de fons i omissió del deure de perseguir delictes, segons han confirmat a Europa Press fonts judicials, tot i que no es detalla cap  cobrament de comissions.


Anar al contingut