Barcelona

La mesa del Parlament rebutja la petició de PP i C's per evitar el debat sobre la sobirania

RedaccióActualitzat
La mesa del Parlament català ha desestimat per majoria les peticions de PP i Ciutadans contra la declaració de sobirania. Aquestes formacions demanaven modificar el calendari per votar el text. No ho volien fer en el primer ple de la legislatura –dimecres que ve- perquè consideren que pot ser inconstitucional.

Aquest òrgan considera que no li correspon valorar el contingut polític de les iniciatives parlamentàries, sinó únicament si compleixen els requisits formals i garantir el dret de participació política dels diputats.

Així doncs, les quatre propostes de declaració sobre la sobirania de Catalunya -si abans els partits favorables al dret a decidir no consensuen un text únic- continuen la seva tramitació normal i seran debatudes en el pròxim ple del Parlament.

Un harakiri de "paripé"

El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, considera que les propostes de sobirania estan fora de la llei i creu que és una irresponsabilitat que els grups que les han presentat vulguin provocar una divisió profunda entre els catalans.

En aquest sentit, ha demanat al president de la Generalitat, Artur Mas, que si vol fer-se l'harakiri emprenent un full de ruta cap a la independència "seria bo que no hi arrossegui la resta de catalans".

En el fons, ha advertit Millo, "el que volen és fer el 'paripé' utilitzant el Parlament per fer creure als catalans alguna cosa que no és certa, que és que pot proclamar de forma unilateral la independència".

Una perversió que cal frenar

El portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, ha lamentat la decisió de la mesa i considera una "perversió" de la cambra catalana que s'admetin a tràmit les propostes de declaració de sobirania.

Cañas ha assegurat que aquests textos no tenen validesa jurídica i són, per tant, "un brindis al sol que servirà per justificar l'estratègia de sedició de CiU i ERC". El dirigent de Ciutadans diu que el Parlament no és competent per declarar la sobirania de Catalunya i ha recordat que la Constitució dictamina que recau en el poble espanyol.

Per això, Cañas ha advertit al govern central que "la política d'apaivagar no ha funcionat mai" i l'ha instat a actuar "sense dilació" contra els que "amenacen l'estat de dret".


Anar al contingut