Barcelona

La cimera a cinc acaba sense consens però amb la voluntat de continuar negociant una única declaració sobiranista

La cimera que ha assegut a la mateixa taula els portaveus de CiU, Esquerra, PSC, Iniciativa i la CUP per mirar de llimar diferències al voltant de la declaració sobiranista i presentar una única proposta ha acabat sense acord però totes les parts s'emplacen a continuar negociant de cara al ple de dimecres que ve.

RedaccióActualitzat
La primera reunió de les cinc forces polítiques favorables al dret a decidir -CiU, Esquerra Republicana, el PSC, Iniciativa-Esquerra Unida i la CUP- ha acabat sense acord però les parts s'han emplaçat a seguir negociant la setmana que ve per intentar consensuar un document únic de declaració sobiranista.

El grup més allunyat del consens, el PSC, ha assegurat en sortir de la reunió que "la línia vermella" del seu partit és la legalitat i que encara queda feina per fer per garantir aquest punt. Poc abans de començar la trobada, el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha assenyalat en declaracions a Catalunya Ràdio que la declaració hauria d'instar el govern de la Generalitat a negociar amb l'executiu espanyol amb la finalitat que el dret a decidir es pugui materialitzar amb una pregunta clara.

Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Marta Rovira, ha explicat que hi ha una bona predisposició dels grups per arribar a acords i que s'han emplaçat a seguir negociant dilluns que ve, després de les executives dels partits, tot i que no s'ha fixat una reunió concreta.

El reconeixement de Catalunya com a subjecte polític i jurídic sobirà és, a hores d'ara, el principal escull que allunya el PSC de l'acord. La formació de Pere Navarro creu que aquesta referència pot tensar el diàleg amb el govern espanyol i xocar amb la Constitució. Per això demanen que es rebaixi. Per CiU i Esquerra, però, aquest és un principi inqüestionable.

Preguntat sobre els objectius de la cimera abans que tingués lloc, el president del grup parlamentari d'Iniciativa per Catalunya, Joan Herrera, ha defensat la necessitat no només de construir una majoria al Parlament, sinó també una majoria social. En declaracions al programa "Els matins" de TV3, Herrera ha afirmat que no hi ha obstacles insalvables que impedeixin un acord, però ha demanat al PSC que no s'enroqui.

Sense PP ni C's

El que és segur és que el PP i Ciutadans en quedaran al marge. La mesa del Parlament ha rebutjat aquest divendres les peticions d'aquestes dues formacions, que demanaven que la declaració de sobirania no anés al ple perquè seria inconstitucional.

Els respectius portaveus, Enric Millo i Jordi Cañas, han lamentat la decisió.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut