Barcelona

Mas i Rajoy es retroben per primer cop per inaugurar l'AVE després de la negativa pel pacte fiscal

Els presidents català i espanyol s'han trobat per primer cop després de la reunió que van tenir a Moncloa sobre el pacte fiscal. Enmig d'una gran expectació mediàtica, amb més de 200 periodistes acreditats, Rajoy i Mas s'han saludat cordialment, amb una forta encaixada de mans, i han parlat durant alguns minuts mentre esperaven l'arribada del príncep Felip.

RedaccióActualitzat
Els presidents Artur Mas i Mariano Rajoy s'han retrobat per a la inauguració de la nova línia de l'AVE per primera vegada des de la infructuosa reunió sobre el pacte fiscal, que va comportar la convocatòria electoral i va derivar en l'actual situació política. Enmig d'una gran expectació mediàtica, amb més de 200 periodistes acreditats, Rajoy i Mas s'han saludat cordialment, amb una forta encaixada de mans, i han parlat durant alguns minuts mentre esperaven, al costat de la ministra de Foment, Ana Pastor, l'arribada del príncep Felip.

Posteriorment, i acompanyats també de la delegada del govern a Catalunya, Llanos de Luna, i de la presidenta del Parlament català, Núria de Gispert, han pujat al tren, que ha sortit quan passaven 1,35 minuts de l'estació de Sants amb destinació a Figueres i Girona.

La comitiva institucional viatja al primer vagó, on el príncep Felip, Mariano Rajoy, Artur Mas i Ana Pastor comparteixen taula. El príncep s'ha assegut tocant a la finestra, al costat de Rajoy, mentre que Mas ho ha fet davant del príncep Felip, acompanyat d'Ana Pastor.

L'última vegada que els dos mandataris van coincidir va ser el passat 20 de setembre, quan el cap de l'executiu català va acudir a La Moncloa per negociar sense èxit el pacte fiscal. Des d'aleshores, els dos líders s'han distanciat.

Convergència i Unió espera que el viatge de Mas i Rajoy amb l'AVE fins a Figueres serveixi per obrir el diàleg entre els dos governs. El dret a decidir, la transició nacional o l'objectiu de dèficit són alguns dels temes que planen sobre aquesta trobada oficiosa. El secretari general de CDC, Oriol Pujol, considera que és una bona oportunitat per reprendre el contacte, tot i que no hi ha agenda predeterminada.

Un dels temes clau que el govern català vol plantejar a l'espanyol i que podria sortir durant els 55 minuts que Mas i Rajoy compartiran a dalt de l'AVE és l'objectiu de dèficit. La Generalitat el considera massa estricte i demana que s'apugi l'objectiu per a aquest any del 0,7% a l'1,5%.

ERC, a banda d'obrir el diàleg sobre la consulta d'autodeterminació, també vol posar l'èmfasi en les infraestructures encara pendents, com el corredor mediterrani.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut