Barcelona

La fiscalia i la defensa arriben a un acord en el "cas Pallerols" i ningú anirà a la presó

Quatre dels imputats s'han declarat culpables a canvi que la fiscalia rebaixés les penes a dos anys de presó, de manera que, com que no tenen antecedents, ningú anirà a la presó. UDC accepta tornar 300.000 dels 600.000 euros que, segons l'acusació, hauria cobrat de subvencions desviades a través de les empreses de Fidel Pallerols.

RedaccióActualitzat
El "cas Pallerols", pel presumpte desviament de fons públics a Unió Democràtica (UDC) a través de l'empresa de l'andorrà Fidel Pallerols, no es jutjarà. Després de setmanes de negociacions, la fiscalia i la defensa han arribat a un acord per evitar el procés. Al no estar completament clara la seva participació en els fets, han quedat exculpats l'exdirectora general d'Ocupació Maria Dolors Llorens, la dona de l'empresari Fidel Pallerols, Maria de la Cruz Guerrero, i l'informàtic Jaume Pallerols.

La resta d'imputats són l'empresari Fidel Pallerols, l'exdirector general d'Ocupació Lluís Gavaldà, el seu germà i exsecretari general d'Unió, Vicenç Gavaldà, i l'exmilitant d'Unió i extreballador de Pallerols Santiago Vallvé. Se'ls acusa de delictes de suborn, malversació i, en alguns casos, falsedat documental. Tots s'han declarat culpables i han reconegut que entre 1994 i 1999 van concedir diversos milions en subvencions del Departament de Treball, controlat llavors per UDC, a l'empresa de Fidel Pallerols. El compromís era que una part d'aquests diners anessin a para a les arques d'Unió Democràtica.

A canvi d'aquest reconeixement, la fiscalia ha rebaixat les peticions d'entre set i onze anys de presó a només dos anys, de manera que els imputats no ingressaran a la presó. L'exdirector general d'Ocupació ha estat condemnat a un any i mig de presó i Fidel Pallerols i l'exsecretari general d'Unió, a set mesos. L'exmilitant d'Unió Santiago Vallvé ja va ser condemnat a un any pel "cas turisme", però va evitar la presó al no tenir antecedents. La fiscalia només ha demanat per a ell una multa i tampoc no ingressarà en cap centre penitenciari.

De la seva banda, Unió Democràtica de Catalunya ha acceptat retornar, de forma solidària amb la resta de processats, 388.000 euros que van anar a parar al partit i que procedien de subvenciones públiques de la Unió Europea. Aquests diners estaven destinats a promoure cursos de formació per a parats, uns cursos que no es van arribar a fer mai. Les subvencions van arribar a UDC a través d'empreses de Fidel Pallerols. Aquesta quantitat és la una mica més de la meitat de la demanada per l'acusació, que afirmava que el partit va fer servir aquests fons públics per pagar nòmines de persones que treballaven per a Unió, per comprar material informàtic i per moblar diverses seus del partit.

Aquest dimarts al matí, abans de l'acord, UDC i els quatre condemnats pel cas han lliurat 300.000 euros al banc per cobrir la responsabilitat civil que, tot i que formalment ha estat sufragada pels quatre acusats i la formació, ha abonat íntegrament el partit democristià, segons informa l'agència EFE citant fonts judicials.

Entre els testimonis citats a declarar al procés hi havia Josep Antoni Duran Lleida, president del Comitè de Govern d'Unió. També el diputat d'Unió al Congrés Josep Sánchez Llibre i l'actual portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, que militava a Unió als anys noranta, quan era delegat de Treball a Girona. Tots dos van arribar a estar imputats en el cas. Altres testimonis eren els exconsellers de Justícia Antoni Isaac i de Treball Ignasi Farreres.

Reaccions polítiques

El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha opinat a través del seu Twitter sobre la resolució del cas.

Des d'ICV ha fet el mateix la diputada al Congrés i portaveu de la formació Laia Ortiz.


El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha destacat que els acusats es declaressin culpables.
El diputat per la CUP David Fernàndez ha recordat, també a través del seu Twitter, unes declaracions del líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran Lleida, ara fa 13 anys.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut