Barcelona

Francesc Homs afirma que cal reforçar l'acció exterior de Catalunya i defensa una cimera entre Mas i Rajoy

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", el conseller de Presidència, Francesc Homs, ha assegurat que Catalunya ha de reforçar l'acció exterior per buscar complicitats. Homs ha dit que el govern està disposat a fer un pas endavant per obrir el diàleg amb Madrid. En aquest sentit, el conseller creu que hi hauria d'haver aviat una reunió entre Artur Mas i Mariano Rajoy.

RedaccióActualitzat
El conseller de Presidència, Francesc Homs, ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que el nou govern té la intenció de reforçar l'acció exterior per buscar complicitats sobre la consulta fora de Catalunya. Segons el conseller, no es tracta d'obrir noves oficines a l'estranger, sinó d'aprofitar els actius que ja existeixen per explicar bé el procés. Segons Homs, el president Artur Mas i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, seran les dues cares visibles del procés a l'estranger. En relació amb la consulta, Homs ha avançat que "el Parlament de Catalunya hauria d'aprovar en aquest mes de gener una resolució que donés impuls a tot aquest procés".

Davant la tensió entre els governs català i espanyol, Francesc Homs ha assenyalat que la Generalitat està disposada a fer el primer pas cap al diàleg i proposa una trobada entre els presidents Artur Mas i Mariano Rajoy per frenar l'asfíxia econòmica de Catalunya i intentar acostar posicions: "Establir una reunió quan ells vulguin. La nostra disponibilitat al diàleg és sincera i és ferma. Ara bé, deixant clar que mai pots imposar a l'altre una cosa tan essencial com que deixi de ser el que és. Ni nosaltres deixarem de ser el que som, ni renunciarem a allò que és essencial com a país i com a nació, ni ells això ho podran continuar negligint com han fet fins ara. Mai hi accedirem". Homs ha afegit: "Aquest punt de partida l'hem de canviar perquè això no pot continuar seguint així. Hem de trobar la manera de construir uns espais de diàleg que ara, certament, no s'albiren en el present, però que hi han de ser en el futur".  

El conseller de Presidència critica l'actitud que fins ara ha tingut l'executiu espanyol i, en concret, el ministre José Manuel García-Margallo, al procés obert a Catalunya: "La diplomàcia espanyola està centrada en aquests moments a desprestigiar i a intentar posar pals a les rodes a tot aquest plantejament, només cal escoltar el ministre d'Afers Exteriors mateix".













Anar al contingut