Madrid

Rajoy es reivindica com a president constitucional, però ofereix diàleg i diu que s'entrevistarà amb Mas quan l'hi demani

El president espanyol ha comparegut per avaluar el seu primer any de mandat. En un discurs molt marcat per l'economia, Rajoy ha fet referència al debat sobiranista a Catalunya. Es reivindica com a president constitucional, però ofereix diàleg i diu que s'entrevistarà amb Mas quan l'hi demani.

Felip GordilloActualitzat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, treu pit per unes reformes econòmiques que considera necessàries i demana més unitat, en una clara referència a Catalunya. El cap de l'executiu ha comparegut per avaluar el seu primer any de mandat. En un discurs molt marcat per l'economia, Rajoy ha repetit nombroses vegades la paraula "diàleg" en referència a Catalunya.

Rajoy ha fet un discurs breu, de poc més de 15 minuts, en què ha repassat la situació econòmica del país. El president espanyol ha mirat també a Catalunya, tot i que sense citar-la. Un cop més, el cap de l'executiu ha demanat evitar el que distreu de la sortida de la crisi i la creació de feina. 

Rajoy apel·la, un cop més, a la unitat i "al que ens fa més forts". Ha manifestat la seva voluntat d'integrar i dialogar, però s'ha reivindicat com a president constitucional i avisa: "conec el meu paper, les meves lleialtats i les meves responsabilitat en defensa de la Constitució i no me'n desviaré". Rajoy s'ha definit com un "incondicional de la Constitució".

En el torn de preguntes dels periodistes, Rajoy ha estat més concret en la seva oferta de diàleg. Ha explicat que "es poden recompondre consensos" i ha garantit que s'entrevistarà amb el president català, Artur Mas, "quan ell vulgui". Una reunió que podria ser aviat, tenint en compte les paraules del conseller de Presidència, Francesc Homs.

Mariano Rajoy assegura que l'atur és el problema d'Espanya, tot i que reconeix que Catalunya és un problema polític que intentarà solucionar amb diàleg i amb més acceptació de la diversitat.

Tot i aquest oferiment de diàleg, Rajoy ha tancat la porta a la petició catalana de flexibilitzar l'objectiu del dèficit. També ha carregat contra l'impost sobre dipòsits bancaris que va aprovar la Generalitat i que el govern espanyol ha bloquejat amb una taxa de tipus zero. Rajoy argumenta que no és competència de les comunitats i alerta que fins i tot li sembla perillós perquè podria comportar una fuga de dipòsits d'un territori a un altre.

"Comprenem la decepció, però estem fent el que és inevitable"

Sobre la situació econòmica, Rajoy ha exposat la idea que sense les reformes del govern "Espanya estaria en una situació absolutament insostenible". El president espanyol ha començat afirmant que no s'imaginaven que es trobarien una situació tan precària. Rajoy ha recordat que el dèficit del 2011 va passar del 6% al 9%, amb un desequilibri extra de 30.000 milions d'euros.

El president del govern ha explicat que "les coses han estat més difícils del que esperàvem" i ha reconegut que han emprès "mesures en ocasions doloroses", però ha destacat que han "intentat ser equitatius". 

Rajoy s'ha felicitat per la Llei d'Estabilitat Pressupostària d'aquesta legislatura que "ha assentat les bases perquè no es torni a repetir mai més el que ha passat". El president espanyol també ha destacat la reestructuració del sistema financer i la reforma laboral. Assegura que són els pilars per a la recuperació econòmica i les qualifica del fruit de la "més ambiciosa i intensa agenda de reformes que s'ha fet a Espanya en els últims anys".

El cap de l'executiu argumenta que totes aquestes reformes tenen per objectiu crear llocs de treball. Admet, però, que "no estem on volíem estar". En aquest sentit, ha assegurat que compren "l'escepticisme, la desesperança i la decepció", però afegeix que han fet "el que cal i és inevitable". A més, augura que en el futur es veuran els fruits d'aquestes reformes.

Rajoy ha defensat que en aquest primer any de mandat han fet ajustos per sostenir els pilars fonamentals estats de benestar: la sanitat i l'educació. Assegura que és conscient que han demanat un esforç molt gran als espanyols, però repeteix que "eren imprescindibles si volíem seguir amb un sistema públic i de qualitat".

Un 2013 dur

Rajoy assegura que la seva política està donant resultats en termes econòmics, però afegeix que "tenim per endavant un any dur i hem de perseverar en les reformes". "No podem enganyar els espanyols" ha reblat.

De cara al futur, Rajoy ha explicat que intentarà que no se superin els sis milions de parats, no tornar a apujar l'IVA i abaixar l'IRPF. Tot i això, ha destacat que no té sentit fer pronòstics i assegura que tot dependrà de l'evolució de l'economia.

El cap de l'executiu, finalment, ha fet un elogi de la societat espanyola i, en especial, dels funcionaris i pensionistes pel seu esforç econòmic en les mesures d'austeritat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut