Barcelona

El govern aprova a la primera reunió reduir el mínim exempt de l'impost de patrimoni i apujar-ne el gravamen

El nou govern de la Generalitat s'ha posat immediatament a fer feina. El Consell Executiu aprova reduir el mínim exempt de l'impost sobre el patrimoni, un dels acords de legislatura amb ERC.

El conseller Mas-Colell diu que els objectius de dèficit fixats pel govern de l'Estat no tenen lògica i demana flexibilitat.

TV3/RedaccióActualitzat
El nou govern de la Generalitat s'ha posat immediatament a fer feina i, després de la presa de possessió dels consellers, s'ha fet el primer consell executiu. El govern ha acordat reduir el mínim exempt de l'Impost de Patrimoni dels 700.000 euros actuals a 500.000. A més a més, s'ha apujat el tipus de gravamen un 5% més, per norma general, i un 10% per a les grans fortunes, és a dir, aquells patrimonis que superin els 10 milions d'euros.

A la roda de premsa posterior a la reunió, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha explicat que aquesta mesura s'havia d'aprovar abans d'acabar l'any perquè pugui tenir efectes recaptatoris l'any 2013. La recaptació oscil·larà entre entre els 70 i els 90 milions d'euros. Aquesta mesura és fruit de l'acord d'estabilitat entre CiU i ERC.

L'executiu també ha aprovat un decret que consolida els ajustos que s'han aplicat al llarg d'aquest any i manté el "principi de prudència" respecte de les perspectives fiscals de cara al 2013. En aquest sentit, Mas-Colell ha demanat al govern espanyol que flexibilitzi l'objectiu de dèficit autonòmic per al 2013. El conseller considera que pretendre el 0,7% "no té lògica" i alerta que significarà "tocar os". Per contra, l'1,5% és raonable, perquè és un terç de l'objectiu de dèficit estatal, xifrat en el 4,5%. El titular d'Economia ha elevat també la petició a la Unió Europea.

A la primera reunió, el govern també ha prorrogat els pressupostos d'aquest any. Els comptes per a l'any que ve es preveu que estaran enllestits a finals de febrer o a començaments de març. Andreu Mas-Colell ha avançat que el seu departament treballarà amb tots dos escenaris –el del 0,7% i el de l'1,5%– a l'hora d'elaborar els pressupostos per al 2013. Mas-Colell confia tenir a començaments d'any una idea més precisa sobre la possibilitat de flexibilitzar l'objectiu de dèficit.

El titular d'Economia ha indicat que la Generalitat prioritzarà la "despesa social", tot matisant que les "mesures doloroses" que es puguin adoptar tindran un caràcter "reversible".

Francesc Homs, conseller de la Presidència i d'afers exteriors

Abans de la presa de possessió dels nous consellers, la Generalitat havia informat que un els departaments seria el de la Presidència i Afers Exteriors. Finalment, però, el seu titular, Francesc Homs, ha promès el càrrec només com a titular de la Presidència. En una entrevista al "Telenotícies Vespre", de TV3, el mateix Homs ha tret importància a la confusió. "Hi haurà una àrea d'exteriors reorientada a les prioritats d'aquesta legislatura: la crisi econòmica i la consulta. Més enllà de la denominació, afers Exteriors ja figurava a presidència. Aquesta àrea i la d'Exteriors, i d'altres lligades a la consulta o a temes econòmics, seran sotmeses a petits ajustos en les properes setmanes".

El conseller de la Presidència ha respost a les crítiques pel fet que, en moments d'austeritat, s'hagi passat d'onze a dotze consellers. Homs ha assegurat que no s'ha ampliat l'estructura del govern. "Hi havia 12 conselleries i 11 consellers. Ara hi ha 12 conselleries i 12 consellers". L'estructura del nou govern "respon als reptes de la legislatura i és la combinació d'una crisi molt greu i el procés de poder fer una consulta al nostre país".

A la pregunta de si un govern més polític volia dir més de partit, Homs ha remarcat que la intenció del govern és "practicar el diàleg. A més a més, l'aritmètica parlamentària ens hi porta. Diàleg més enllà del nostre propi país i de la nostra pròpia nació: amb les institucions europees i òbviament amb l'estat espanyol, en la mesura que sigui possible. Al final, les coses es fan caminant."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut