Figueres

El polifacètic Santi Vila, alcalde de Figueres, a Territori i Sostenibilitat

L'alcalde de Figueres fa classes d'Història Contemporània a la Universitat de Girona, escriu llibres, articles i s'ha interessat per qüestions relacionades amb la memòria històrica. També és soci de diverses entitats culturals i de defensa dels drets civils.

RedaccióActualitzat
Poca gent sap que l'emblemàtic alcalde de Figueres, Santi Vila, va néixer a Granollers, l'any 1973. Ell es defineix com un home polifacètic. Des del punt de vista ideològic, alguns l'han definit fins i tot com a "personatge frontera": "catalanista però ciutadà del món; liberal, però sensible a la sort dels més febles, modern però alhora conservacionista", segons reconeix el mateix Vila al seu blog.

Vila fa classes d'Història Contemporània a les facultats de Lletres i de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Girona, publica articles científics i de divulgació i escriu llibres, pels quals ha guanyat premis com el Joan Fuster d'Assaig. A més, és articulista habitual del setmanari "Hora nova" i col·labora amb articles d'opinió i tertúlies radiofòniques. També s'ha interessat per qüestions relacionades amb la memòria històrica, amb treballs com ara "Elogi de la memòria", un llibre que li va valdre el reconeixement dels Premis Octubre del 2004, i col·labora amb l'escola La Salle fent-hi classes de Valors per a la Convivència.

La seva carrera política arrenca l'any 1999, quan comença a militar a Convergència Democràtica. Aquell any entra com a regidor de l'Ajuntament de Figueres, fins que el 2007 n'és elegit alcalde, el 16 de juny. Des del 1999 també va formar part del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, des d'on va dirigir l'àrea de Benestar Social fins al novembre del 2006.

Precisament, aquell mateix any arriba al Parlament de Catalunya com a diputat. En les dues últimes eleccions ho ha fet com a cap de llista per Girona. La seva feina a la cambra catalana: representar els interessos de la ciutat de Figueres i de l'Alt Empordà, així com participar en les comissions d'infraestructures, cultura, educació, universitats i relacions institucionals. Ara passa a ser conseller de Territori i Sostenibilitat, en substitució de Lluís Recoder.

Vila també és soci de diverses entitats culturals i de defensa dels drets civils. També va ser fundador de l'Agrupament Escolta Xiprers al Vent i membre de diverses entitats dedicades a l'educació en el temps lliure. Actualment és patró de la Fundació ALTEM, dedicada a la integració de discapacitats psíquics, de la Fundació Tutelar de l'Empordà i, pel fet de ser alcalde de Figueres, president del Consorci del Museu de l'Empordà i de la Fundació Salut Empordà.


En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el nou conseller de Territori i Sostenibilitat s'ha compromès a treballar des de la seva nova responsabilitat perquè Catalunya disposi de les infraestructures que necessita i que tenen retards històrics a causa dels incompliments del govern espanyol, com per exemple el desdoblament de l'N-II, al tram de Girona, o la connexió amb França amb l'Alta Velocitat, que Vila havia defensat com a alcalde de Figueres: "Connectar-nos amb Europa ha de ser una prioritat estratègica. Tota la reflexió que s'ha fet, acadèmica i política, a l'entorn del corredor mediterrani, és una qüestió que ens afecta moltíssim a tots els catalans, que també ens afecta als empordanesos, i per tant en molts casos hi haurà una coincidència molt gran entre el que em preocupava com a alcalde i el que ara em preocuparà com a conseller".

Vila reconeix que hi ha dificultats pressupostàries, però ha afegit que això s'ho pren com un repte. El nou conseller ha anunciat que si el plenari del consistori ho aprova, la nova alcaldessa de Figueres serà Marta Felip.




Anar al contingut