Barcelona

CiU i ERC firmen l'acord per a la transició nacional i per garantir l'estabilitat

CiU i ERC han rubricat l'acord de governabilitat al Parlament de Catalunya. El document, que consta de tres parts, du per títol "Acord per a la transició nacional i per garantir l'estabilitat del govern".

Victòria MiróActualitzat
Artur Mas i Oriol Junqueras han rubricat l'acord de governabilitat al Parlament de Catalunya que ha de garantir l'estabilitat parlamentària per a la desena legislatura. El document, que consta de 18 fulls i inclou tres annexos, té tres parts -la consulta sobiranista, la construcció d'estructures d'Estat i els acords en política econòmica- i du per títol "Acord per a la transició nacional i per garantir l'estabilitat del govern". L'acte de la signatura s'ha fet en una sala del Parlament de Catalunya, presidida per una bandera catalana i una d'Europa.

Els líders de CiU i ERC, Mas i Junqueras, han firmat tots els fulls de l'acord davant d'un públic format pels diputats i membres de la direcció de les dues formacions i amb una forta expectació mediàtica. L'acord, com ja es va avançar dimarts, inclou la consulta sobiranista per al 2014, que es podria ajornar sempre que les dues parts així ho acordin. El text estableix els mecanismes de coordinació entre les dues formacions, amb la designació de diverses comissions, una d'elles en relació a la futura consulta sobiranista i una altra sobre els pressupostos.

Junqueras: "Volem que els ciutadans puguin decidir el seu futur"


Després de la signatura, Junqueras ha subratllat el moment transcendental de Catalunya i d'Europa en un moment de crisi i ha defensat que el que es comprometen a fer és posar el futur de Catalunya en les mans dels ciutadans perquè puguin escollir. "La nostra voluntat és que els ciutadans puguin decidir el futur que volen per al nostre país" i ha reiterat la data del 2014 per fer la consulta si no és que les dues forces veiessin convenient no tirar-ho endavant aleshores. "Ens encomanem als ciutadans de Catalunya conscients que només amb el compromís d'una àmplia majoria assolirem els objectius de país", ha dit el líder d'ERC, Oriol Junqueras.

Mas: "És una etapa tremendament difícil, però també apassionant"

Artur Mas ha explicat que després de les eleccions del 25-N va entendre que "inequívocament" el poble de Catalunya volia que CiU i ERC "anessin de bracet" i "això és el que estem fent". El president ha dit que Catalunya s'enfronta alhora a tres qüestions clau: "La pitjor recessió econòmica de moltes dècades", a "una crisi de les finances públiques que no depèn només de nosaltres però que ens condiciona d'una manera molt important i posa a prova el nostre enginy per mantenir l'esquema bàsic del nostre estat del benestar" i a més a "l'operació política, ciutadana i nacional més important d'aquests tres segles". "Tot això va íntimament lligat, no podem deslligar una cosa d'una altra", ha resolt. 

Pel que fa al tercer punt, Mas ha indicat que "hi ha molta gent que durant molts anys volia veure aquest moment. El moment ha arribat", però ha alertat que també seran molts els que miraran d'impedir-ho i faran tot el que estigui al seu abast per aturar la consulta.

Mas ha definit la consulta com una "macrooperació política" i ha insistit que són uns "deures gairebé ingents" i ha explicat que precisament perquè això requereix molta estabilitat les negociacions s'han allargat uns dies més del previst inicialment. "Això requeria molta estabilitat. No s'hi pot enfrontar un govern en minoria, no s'hi pot enfrontar un govern precari. S'hi ha d'enfrontar un govern i unes institucions que estiguin ben travades", ha considerat el president encara en funcions, que ha manifestat el seu desig que l'acord sigui estable i serveixi per fer una legislatura sencera.

Mas ha definit l'etapa que ara encaren com "una etapa tremendament difícil, tremendament complexa" però també com una etapa "tremendament desafiant i tremendament apassionant". El líder de CiU ha conclòs felicitant-se: "Crec que aquest acord l'hem assolit".

La signatura de l'acord entre CiU i ERC ha tingut lloc en un acte solemne al Parlament. Aquest dimecres al matí, en valorar l'acord el PSC s'ha lamentat que la data de la consulta l'hagin decidida pactar només dos grups i el Partit Popular Català ha vaticinat un desastre econòmic, polític i social.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut