Josep Antoni Duran i Lleida i Artur Mas xerrant
Josep Antoni Duran i Lleida i Artur Mas xerrant (Foto: ACN)
Barcelona

Unió, CDC i ERC ratificaran previsiblement dissabte l'acord d'estabilitat de govern

Les negociacions entre CiU i ERC estan a punt de tancar-se i aquest dissabte les tres formacions han convocat el seu consell nacional. Tot fa pensar que dilluns vinent es constituirà el Parlament amb Núria de Gispert com a presidenta. La mateixa setmana hi haurà el debat d'investidura.

RedaccióActualitzat
Les negociacions entre Convergència i Unió i Esquerra estan a punt de tancar-se. Les tres comissions que hi treballen estan últimant serrells com el marc temporal en què es pot convocar el referèndum, que es perfila cap a finals del 2014. Entre aquest dijous i divendres, el president en funcions, Artur Mas, podria signar el decret perquè dilluns dia 17 es pugui constituir el Parlament. I és que les negociacions per a un acord de legislatura entre CiU i Esquerra semblen haver entrat en la recta final. Un dels senyals que l'acord seria imminent és que Unió Democràtica ha convocat d'urgència per dissabte el seu consell nacional previsiblement per ratificar l'acord. És poc freqüent que Unió, que ja va celebrar un consell nacional fa dues setmanes per analitzar els resultats electorals del 25-N, torni a convocar el seu màxim òrgan en tan poc temps de diferència. Per això, tot fa pensar que el pacte d'estabilitat ja estarà tancat dissabte o que la reunió serveixi per analitzar la negociació, que preveu una consulta sobiranista abans del 2015.

En qualsevol cas, el consell d'UDC s'afegeix als consells nacionals de Convergència Democràtica i Esquerra, ja convocats des de fa dies també per dissabte.

L'escenificació de l'acord entre Mas i Junqueras es podria fer aquest mateix cap de setmana. El calendari institucional fixaria en el dilluns 17 la constitució del Parlament. Els dies 20 i 21 quedarien reservats per al debat d'investidura d'Artur Mas. El 24, per a la seva presa de possessió i el dijous 27 per a la del govern.

Els equips negociadors continuen treballant per tancar l'acord. Segons fonts de la negociació, aquest dijous la comissió de pressupostos es trobarà per seguir perfilant la qüestió fiscal. A CiU estarien disposats a recuperar l'impost de successions per a les rendes més altes i en canvi no veurien de bon ull retirar l'euro per recepta. Les altres comissions negociadores, la del referèndum i la de relacions entre CiU i ERC, es dedicarien aquest dijous a llimar serrells per separat. Pel que fa a la consulta, les fonts apunten a un acord perquè se celebri cap al final del 2014, com volia Esquerra, però sense entrar en dates concretes, com desitjava CiU.

Si tot va com es preveu, la democristiana Núria de Gispert podria repetir com a presidenta del Parlament.
Anar al contingut