Madrid

Els funcionaris bascos es queden finalment sense la paga extra de Nadal

El Constitucional ha admès a tràmit un recurs presentat pel govern espanyol. L'executiu basc en funcions acata la decisió, però igualment hi presentarà un recurs perquè no hi està d'acord. L'anunci arriba la vigília que Iñigo Urkullu sigui designat lehendakari.

RedaccióActualitzat
La paga extra dels funcionaris bascos ha quedat aturada per una decisió del Tribunal Constitucional, que ha admès a tràmit un recurs presentat pel govern espanyol.

El govern de Rajoy va decidir dur a l'alt tribunal la iniciativa del govern d'Euskadi de tirar endavant la paga extra per als seus funcionaris tot i l'ordre de Madrid que aquest any no n'hi hauria per a aquests empleats públics.

L'admissió a tràmit del TC del recurs del govern del PP en contra de la paga extra de Nadal s'ha sabut per fonts judicials i significa la suspensió de la mesura adoptada per l'executiu d'Euskadi, que va desafiar l'executiu del PP i va decidir abonar-la als seus funcionaris.

L'executiu basc en funcions ha anunciat que acata la decisió "per respecte al sistema democràtica i a les decisions jurisdiccionals", però igualment hi presentarà un recurs perquè no la comparteix. Per això ha advertit que recorrerà contra la suspensió decretada pel Constitucional perquè la considera "infonamentada". A més, ha vaticinat que els pròxims mesos el TC aixecarà la suspensió cautelar i es pronunciarà a favor de la tesi del govern basc.

L'executiu de Vitòria té vint dies per recórrer l'acord i, si és així, el TC disposarà de cinc mesos per pronunciar-s'hi. La suspensió de la paga arriba la vigília que començar el debat d'investidura, en què Iñigo Urkullu serà designat lehendakari, i poc abans que es formi el nou govern basc, que seria l'encarregat de presentar el recurs contra la decisió del Constitucional.

Retirada la paga als 2.500 funcionaris que l'han cobrat "per error"

La decisió arriba precisament el dia que més de 2.500 dels 67.000 funcionaris bascos han cobrat la paga extra de Nadal per "un error" comès per dues entitats bancàries, que no han interpretat bé l'ordre de pagament donada per l'executiu basc en funcions de Patxi López.

Del total de 67.000 funcionaris bascos que té l'administració d'Euskadi, els que haurien cobrat l'extra serien els que tenen la nòmina domiciliada a la caixa d'estalvis biscaïna Ipar Kutxa, recentment fusionada amb Caja Laboral, i el BBVA.

Segons fonts del govern de Vitòria, l'ordre que es va transmetre a les entitats era que s'executés el pagament de l'extra el dia 19 i que la nòmina s'ingressés el 20, com passa tots els anys, però aquestes duen entitats no ho haurien entès bé.  

Finalment, les dues entitats financeres que s'han confós han ordenat que es retirin els diners ingressats, una petició que, com a mínim en alguns casos, s'ha fet efectiva aquest mateix dimarts a la tarda.  

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut