Barcelona

Més de 60 poblacions es concentren convocades per Som Escola en contra de la reforma de Wert

·La plaça de Sant Jaume de Barcelona s'omple amb 4.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, en la protesta en contra de la reforma del ministre Wert.

·Som Escola, convocant de l'acte, crida a la insubmissió i alerta que "mai ningú no s'havia atrevit a proposar-nos que esborréssim 35 anys d'escola democràtica catalana" .

·Més de 60 municipis s'han mobilitzat en contra de la reforma que treu al català la categoria d'assignatura troncal.

RedaccióActualitzat
La setmana de mobilitzacions per la defensa del model d'immersió lingüística de Catalunya i contra la reforma educativa del ministre Wert, tant des del carrer com des de la política i el món educatiu i associatiu, ja està en marxa. Milers de persones s'han concentrat arreu de Catalunya convocades per la plataforma Som Escola, juntament amb diferents entitats de la comunitat educativa i la societat civil. El lema ha estat "Per un país de tots, l'escola en català", que han fet seu més de 60 municipis.


View Concentracions de Som Escola in a larger map

A Barcelona la protesta ha tingut lloc a la plaça de Sant Jaume on, segons la Guàrdia Urbana, s'han aplegat 4.500 persones. Des de dos quarts de 6 de la tarda, una hora abans de l'inici, desenes de persones s'han acostat fins a la plaça, on ha intervingut un dels pioners en l'aplicació del sistema d'immersió lingüística a Santa Coloma de Gramenet. Es tracta de l'escriptor Rodolfo del Hoyo, que ha advertit que "quan la reforma de Wert sigui llei, no l'aplicarem" i ha remarcat que "no ens dividiran, perquè som un sol poble".

El sociolingüista eivissenc Isidor Marí ha advertit que les llengües no haurien de ser vistes "com un problema", sinó com una oportunitat. Juntament amb ell, han llegit el manifest de l'acte els cantautors Marina Rosell i Feliu Ventura. En el text s'hi ha considerat la reforma "inacceptable per als Països Catalans" perquè és "retrògrada, recentralitzadora i inútil". A més, s'hi ha subratllat que "la gravetat del moment és màxima" perquè "mai ningú no s'havia atrevit a proposar-nos que esborréssim 35 anys d'escola democràtica catalana, avalada i reconeguda com una experiència d'èxit. I també s'ha recordat que el disseny del model educatiu de Catalunya és competència del Parlament.

Per tots aquests motius, els concentrats han demanat al govern de la Generalitat que sigui insubmís davant la reforma. La protesta ha acabat amb crits d'independència i el cant d'"Els Segadors".

Després de la concentració, el president de la Generalitat i la consellera d'Ensenyament en funcions han rebut una delegació de Som Escola al Palau de la Generalitat. Artur Mas i Irene Rigau han estat acompanyats també del conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, entre d'altres.

A Girona la protesta, a la mateixa hora que la de Barcelona, ha omplert la plaça del Vi. Un miler de persones han participat en l'acte, on s'han vist pancartes amb lemes com ara "Si ell és un toro, ens l'haurem de torejar", en referència a les declaracions recents del ministre. A Tarragona, un miler de persones s'ha concentrat a la plaça de la Font, on la portaveu de Som Escola, Rosa Maria Cadina, ha advertit dels perills de "retrocedir cap a una educació excloent". El mateix nombre de participants ha aplegat la concentració de Lleida, que s'ha fet a les 19.00 a la plaça de la Pau. A Tortosa, han estat 300 els concentrats contra la LOMCE.

També hi ha hagut concentracions a Olot, Balaguer, Berga, Canet de Mar o la Seu d'Urgell, Tàrrega, Sabadell o Terrassa, entre altres municipis. Sant Joan de les Abadesses i Cambrils han estat dels primers municipis a mobilitzar-se contra la reforma que treu al català la categoria d'assignatura troncal.

Casals diu que atempta contra l'autoritat del Parlament i la Generalitat

Muriel Casals, portaveu de Som Escola i presidenta d'Òmnium Cultural, considera que cal donar resposta a una reforma educativa que atempta contra l'autoritat del Parlament i la Generalitat. "Com funciona l'ensenyament de Catalunya, ho decideix el Parlament de Catalunya i ho aplica el govern de la Generalitat. Això és una intromissió des de fora que ens fa veure una vegada més que no hi ha un lloc dins d'Espanya si volem viure plenament en català", ha sentenciat.

Wert compareixerà dimecres al Congrés

A més d'aquest dilluns, el següent dia marcat al calendari és dimecres. El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, compareixerà al Congrés dels Diputats per explicar el controvertit projecte de llei i respondrà a una bateria de preguntes parlamentàries.

El mateix dia, a Catalunya, s'escenificarà el rebuig a la nova llei que la Generalitat creu que atempta contra l'actual model, perquè obre la porta a demanar una escola en castellà a les famílies que ho vulguin. El president Artur Mas es reunirà amb els partits que van donar suport a la Llei d'Educació de Catalunya, i al Palau de la Generalitat hi haurà un ple extraordinari del Consell Escolar.

El sistema d'immersió lingüística es va començar a aplicar a Catalunya el curs 1983-84. Es basava a fer del català la llengua vehicular a l'escola, també per als alumnes de família castellanoparlant, amb l'objectiu que se sentissin part integrant de la mateixa comunitat.

La nova llei no només pretén segregar els alumnes segons la llengua, sinó que també preveu que el govern espanyol controli el 100% de les matèries troncals i que n'avaluï els resultats. La reforma també obliga a escolaritzar en castellà els fills de les famílies que ho demanin i, en cas que no hi hagi oferta pública o concertada per fer-ho, a pagar el cost d'un centre privat.

En altres territoris, com el País Valencià o Múrcia, també es preparen mobilitzacions en contra de la nova llei.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut