El president del BCE, Mario Draghi (Foto: EFE)
El president del BCE, Mario Draghi (Foto: EFE)
Frankfurt

El BCE preveu que l'economia de la zona euro es contraurà el 2013

El president del BCE, Mario Draghi, ha anunciat les noves previsions de creixement per a la zona euro, que passen per una contracció del 0,3% l'any vinent i no pel creixement del 0,5% que havien previst el setembre passat. D'altra banda, el BCE manté els tipus d'interès en el mínim del 0,75% i no es descarta que l'interès torni a baixar el 2013.

RedaccióActualitzat
El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit mantenir els tipus d'interès en el mínim històric del 0,75% en què els va deixar al juliol. Els analistes no esperaven grans novetats de l'última reunió de l'ens.

Pel que fa a l'evolució de l'economia de l'eurozona el 2012, l'entitat monetària europea pronostica una contracció del 0,5% i també revisa a la baixa les seves previsions de creixement per al 2013 a la zona euro, on creu que hi haurà una contracció d'entre el 0,9 i el 0,3%, enfront del creixement del 0,5% que havien pronosticat al setembre. El 2014, l'economia dels països que comparteixen l'euro creixerà entre un 0,2 i un 2,2%.

Draghi preveu que "la contracció econòmica continuarà l'any vinent" i que a finals de 2013 començarà a recuperar-se gradualment.

D'altra banda, el BCE preveu que la inflació se situarà aquest 2012 en el 2,5%, tal com havia previst al setembre. Per al 2013 la inflació se situarà entre l'1,1% i el 2,1%, una mitjana del 1,6%. Per al 2014, se situarà entre el 0,6% i el 2,2%, en una mitjana de l'1,4%.

Per altra banda, i pel que fa a la petició d'ajuda a Europa, Draghi ha dit que "no diran als governs el que han de fer" i que són ells els que han de decidir si la sol·liciten o no, quan li han preguntat per la possibilitat que l'estat espanyol demani un rescat, matisant així unes declaracions del vicepresident del BCE, Vítor Constancio, que havia dit que l'entitat esperava que l'executiu de Rajoy demanés aviat ajuda dels programes de rescat temporal o permanent.

Draghi també ha destacat que el nou programa de compra de deute sobirà del BCE està vinculat a "condicions estrictes" .

Anar al contingut