Imatge d'arxiu d'un veí d'Ascó participant en una consulta (Foto: ACN)
CiU planteja un registre perquè immigrants i catalans a l'estranger votin a les consultes. (Foto: ACN)
Ascó

Els veïns d'Ascó estan cridats a les urnes per escollir en què s'invertiran els 400.000 euros del pressupost

En la votació, hi poden participar tots els veïns de més de quinze anys, que han de triar entre gairebé un centenar de propostes a les quals es destinaran 400.000 euros. Són els anomenats "pressupostos participatius", que ja es van aplicar l'any passat.

RedaccióActualitzat
En què invertiries una part del pressupost del teu municipi si de tu depengués? A subvencionar cursos d'idiomes per a adults? A construir un alberg per promocionar el turisme? Potser a col·locar una cadira mecànica a les escales de l'església? O a posar sensors per a l'estalvi d'energia elèctrica? Aquestes són només algunes de les gairebé cent propostes que els veïns d'Ascó han fet arribar a l'Ajuntament i que ara han de votar per destinar-hi 400.000 euros dels pressupostos municipals, el doble de la dotació econòmica anual que es va destinar als pressupostos participatius l'any passat.

Les votacions han començat aquest cap de setmana, aprofitant la celebració de la Fira de Nadal, i fins dimarts es podrà votar a l'ajuntament. Poden fer-ho tots els veïns de la localitat de més de quinze anys.

Cinc de noranta

Cada votant pot escollir entre un màxim de cinc actuacions entre les més de noranta que han superat els requisits, i les més votades, fins a sumar 400.000 euros, seran les que s'executaran durant l'exercici 2013.

En la primera experiència, els veïns van proposar instal·lar semàfors a la carretera de les Camposines, que comunica el municipi amb la Terra Alta, per reduir la velocitat del trànsit al pas pel centre del poble; una proposta que es materialitzarà en els pròxims dies. L'Ajuntament d'Ascó ha de rebre dos semàfors i té el permís del Servei Territorial de Carreteres per instal·lar-los en dos punts de la via. Una altra proposta era el condicionament del paviment del carrer del Riu i el de Baix, una via de comunicació que uneix el riu amb el casc antic d'Ascó. El procés de licitació de l'obra està obert i s'adjudicarà en les pròximes setmanes. L'última proposta consistia a col·locar uns miralls per millorar la visibilitat en una cruïlla, actuació que es va fer al febrer.

L'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, ha insistit que "la base del compromís" dels representants municipals consisteix "a aconseguir la implicació de la població en la gestió del dia a dia". Per aquest motiu, la voluntat del consistori és anar incrementant aquesta participació cada any. "Ens hem d'oblidar que les eleccions són cada quatre anys", ha apuntat. Per Vidal, davant les polítiques d'ajustos imposades per les administracions superiors, "és l'hora de passar a l'acció i decidir nosaltres mateixos". Per aconseguir-ho, el consistori du a terme un exercici d'absoluta transparència, posant a disposició dels asconencs tota la informació sobre la situació del consistori, perquè la coneguin de primera mà i "puguin prendre decisions amb tota llibertat".
Anar al contingut