Sabadell

Els gestors de la funerària declaren que Soriano els va "recomanar" una constructora, però neguen cap pagament

Els interrogatoris als 26 imputats en la presumpta trama de corrupció política i urbanística a Sabadell s'ha anat fent amb hores de retard. Els gestors de la funerària han negat pagaments a funcionaris o polítics però han reconegut que Soriano els va "recomanar" l'empresa constructora propietat d'un dels detinguts per fer obres al cementiri després de rebre'n la concessió.

RedaccióActualitzat
Llarga jornada als jutjats de Sabadell. Durant tot el dia han estat declarant els primers imputats en la presumpta trama de corrupció urbanística que dimarts va sortir a la llum. Dissabte a la tarda ha estat el torn del primer càrrec públic imputat: l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, que ha declarat durant uns 40 minuts i ha abandonat els jutjats sense fer declaracions.

L'alcaldessa, que havia estat citada al matí i que ha hagut d'esperar hores abans de ser interrogada pel titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Sabadell, ha comparegut davant el magistrat poc abans de les 19 hores i ha abandonat els jutjats, en companyia de la seva advocada, cap a les 19.30 hores.

El jutge de l'"operació Mercuri" investiga si l'alcaldessa socialista de Montcada i Reixac va fer un concurs a mida d'una exalt càrrec del tripartit a instàncies del dirigent del PSC i diputat Daniel Fernández.

Les declaracions han començat tard, després que aquest divendres els interrogatoris als detinguts es van allargar fins ben entrada la matinada, però la lentitud amb què s'avança també es deu al fet que alguns dels imputats han donat més explicacions del que es preveia.

L'empresa funerària es defensa

Al voltant de les dues de la tarda han entrat a declarar Alfons I. R. i Xavier P. T., propietaris de la funerària Torra. El jutge ha volgut saber si l'exregidor del PP Jordi Soriano els havia demanat diners i com s'havia fet la concessió dels serveis del cementiri.

La fiscalia sospita que a canvi de la concessió haurien contractat una de les empreses properes a l'exregidor del PP -Terrassa Constrensnius- per fer una reforma al cementiri per valor de 2,6 milions d'euros, quantitat que s'hauria pactat prèviament a la concessió.

Els empresaris han reiterat que no han fet pagaments a cap funcionari ni càrrec polític. Asseguren que són innocents, que la concessió va ser absolutament legal i han presentat documentació per acreditar-ho.

A la sortida dels jutjats, el seu advocat, Jordi Pina, ha explicat que els seus clients havien reconegut davant del jutge que Soriano els havia "recomanat" concedir les obres del cementiri a l'empresa d'un dels detinguts de la trama.

Diumenge, l'alcalde

Diumenge serà el torn de la declaració més esperada: la de Manuel Bustos. L'alcalde de Sabadell començarà a declarar a les 3 de la tarda. El jutge ha reservat tota la tarda per a la seva compareixença.

Al matí estan citats a declarar el cap de la Policia Local de Sabadell, Josep Miquel Duran, i el cap de l'àrea d'Espai Públic i càrrec de confiança de Manuel Bustos, Xavier Izquierdo, entre altres.

12 detinguts en llibertat amb càrrecs

Fins ara, el jutge de l'"operació Mercuri" ha deixat en llibertat provisional amb càrrecs els 12 detinguts que han passat pel jutjat.

Divendres van declarar totes les persones que van ser detingudes. Després de més de 12 hores de declaracions, el jutge va decidir deixar-los tots en llibertat. Per a cinc d'ells, el fiscal havia sol·licitat presó provisional, dues de les quals sota fiança, però el jutge va acordar rebaixar-ho a l'obligació de comparèixer als jutjats els dies 1 i 15 de cada mes.

Entre les persones amb mesures cautelars hi ha l'exregidor del PP a la ciutat, Jordi Soriano, ara membre de Plataforma per Catalunya. Les investigacions perfilen Soriano com el possible cervell de la trama de corrupció urbanística. Està acusat de tràfic d'influències, suborn i denúncies falses.

La majoria de detinguts són empresaris de la construcció. També hi ha un arquitecte tècnic i alguns regidors, dos del PP als ajuntaments de Sabadell i Castellar del Vallès.

Pressió de l'oposició

Els grups municipals de CiU i Entesa per Sabadell volen que l'alcalde de la ciutat, Manuel Bustos, doni explicacions oficials del cas al ple de la setmana que ve. La portaveu de l'Entesa, Virgínia Domínguez, ha explicat que el seu grup ha presentat una moció perquè Bustos renunciï al càrrec mentre duri la investigació.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut