Manifestants amb les mans alçades en una protesta contra Mursi (Foto: EFE)
Les protestes contra el decret de Mursi ja han deixat un centenar de ferits arreu del país (Foto: EFE)
El Caire

Mursi manté l'ampliació dels seus poders mentre s'enllesteix l'esborrany de la nova Constitució egípcia

En una locució per a la televisió, el president egipci ha reiterat que l'ampliació dels seus poders és temporal i que deixaran de ser vàlids tan aviat com s'aprovi la nova Carta Magna del país. L'Assemblea Constituent ha començat a votar els 234 articles d'aquesta Constitució amb els principis de la xaria com a eix central.

RedaccióActualitzat
El cap d'estat d'Egipte manté el decret d'ampliació dels seus poders i ho justifica dient que el país viu una etapa excepcional i de transició. En una locució per a la televisió, Mohamed Mursi ha reiterat que aquesta ampliació és temporal i que els poders que ha adquirit deixaran de ser vàlids tan aviat com s'aprovi la nova Carta Magna del país.

Just aquest dijous l'Assemblea Constituent ha començat a votar els 234 articles d'aquesta Constitució. El primer article aprovat estableix mantenir els principis de la xaría, la legislació islàmica, com a font principal, però no pas única, de dret. Tant els Germans Musulmans com els salafistes pretenien que aquest article, que ja era a la constitució de l'antic règim, amb Hosni Mubarak, se substituís per un altre de més contundent que no parlés de principis, sinó de regles de la xaria.

L'oposició laica ja havia expressat repetidament els temors que la nova Carta Magna podria retallar els drets de les dones i la resta de llibertats civils.

L'Assemblea també ha aprovat limitar a dos períodes de quatre anys el mandat del president.

D'acord amb l'esborrany presentat fa unes setmanes, Egipte adoptarà un sistema semipresidencialista, similar al francès, i la descentralització territorial del país.

La publicació de l'esborrany coincideix amb l'onada de protestes contra el president islamista Mohamed Mursi pel decret del cap de setmana passat que li atorga immunitat i supremacia davant el poder judicial i que l'ha obligat a accelerar els tràmits per fer la nova Constitució.

Anar al contingut