El 2006 ja es va declarar nul·la la llicència però les cases encara no s'han enderrocat
El 2006 ja es va declarar nul·la la llicència però les cases encara no s'han enderrocat (foto: ACN)
Alcanar

L'Ajuntament d'Alcanar haurà d'enderrocar les 32 vivendes construïdes el 2006 amb llicència urbanística nul·la

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat la sentència que obliga l'Ajuntament a enderrocar les vivendes construïdes sota un marc il·legal. La densitat i la tipologia de l'obra no s'ajustava al que reclamava la legalitat urbanística.

RedaccióActualitzat
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat una sentència que obliga l'Ajuntament d'Alcanar a enderrocar 32 vivendes del carrer Buguenvíl·lea que es van construir amb una llicència urbanística nul·la. Segons la sentència, el 20 de novembre el jutjat contenciós administratiu de Tarragona va notificar a l'ajuntament que disposava de 10 dies hàbils per informar-ne i iniciar l'enderroc.

Els habitatges es van edificar a partir d'una llicència urbanística declarada nul·la el 2006 pel mateix jutjat de Tarragona, ja que considerava que la densitat i la tipologia de l'obra no s'ajustava al que reclama la legalitat urbanística. Dels 32 habitatges afectats, 8 pertanyen a la promotora i les 24 restants són de propietat particular, la majoria de les quals de segona residència.

En total estaven previstos més de 100 habitatges que no es van arribar a construir, però els 32 que es van edificar ja incrementaven en un 255,5% la densitat respecte al plantejament permès. El cas va ser denunciat per una veïna propera a la zona que coneixia l'incompliment legal de la construcció. La dona va portar el cas als tribunals i va aconseguir que el novembre del 2006 el jutjat contenciós administratiu de Tarragona declarés nul·la de ple dret la llicència urbanística atorgada a l'empresa Turov S.L.

L'entramat immobiliari pertany al "cas Turov" que va començar el 2003 just després que el socialista Ricard Bort accedís a l'alcaldia. En la seva primera junta de govern local es va aprovar un pla especial de reforma interior (PERI) per a la construcció dels 32 habitatges malgrat que el pla urbanístic d'Alcanar només en permetia 9 en aquesta zona. El pla va ser ratificat per la Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre (CUTE) per redistribuir l'edificabilitat de les dues parcel·les propietat de la promotora, però no va servir per salvar la situació.

L'Ajuntament també va intentar recórrer la primera sentència del 2006 però el 2009 el TSJC va desestimar el recurs d'apel·lació del consistori i va confirmar la nul·litat de la llicència. Tot i això, el novembre del 2011 encara no s'havien enderrocat els edificis i la veïna que va denunciar el cas va tornar a presentar als jutjats una petició d'execució de la sentència.

La promotora Turov -en concurs de creditors- va témer llavors que es fes efectiu l'enderroc i que els afectats reclamessin indemnitzacions a l'empresa. Per aconseguir efectiu, Turov va interposar una demanda contra l'Ajuntament per responsabilitat patrimonial el desembre del 2010 que reclama danys i perjudicis per valor de 6.854.090 euros. Tot i això, el jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona va exonerar l'Ajuntament d'Alcanar i no es va pagar la quantitat reclamada per l'empresa.

L'empresa Turov que va promoure la construcció d'aquests habitatges, també va edificar unes altres 50 vivendes amb llicències urbanístiques nul·les. La majoria d'elles han acabat amb reclamació de responsabilitats civils o amb una corroboració per part dels jutjats on s'explica que les densitats dels habitatges plurifamiliars només podien ser unifamiliars.

Anar al contingut