El president egipci, Mohamed Mursi, es dirigeix als seus seguidors davant el palau presidencial
Imatge d'arxiu del president egipci dirigint-se als seus seguidors davant el palau presidencial. (Foto: EFE)
El Caire

El president egipci assegura que el decret és temporal i demana diàleg mentre l'oposició continua a Tahrir

El president egipci assegura que el decret que el blinda davant de la justícia és temporal i que no pretén cap concentració de poder. Demana diàleg per trobar consens en la Constitució. Mentrestant, l'oposició continua a Tahrir i els periodistes se sumen a la vaga.

RedaccióActualitzat
Egipte viu dividit el moviment del seu president, Mohamed Mursi, per dotar-se de poder absolut. La plaça Tahrir bull des de fa dies contra el que considera un atac a la democràcia. Jutges i, ara, periodistes han anunciat una vaga fins que el president no reculi. Muris, però, assegura que el decret que blinda les seves decisions és temporal i fa una crida al diàleg.

El president egipci ha mirat d'apaivagar els ànims assegurant que el decret que converteix les seves iniciatives en inapel·lables per qualsevol mètode i estament és temporal. Assegura que només durarà fins que hi hagi una nova Constitució i nega que la seva intenció sigui concentrar el poder.

Les declaracions de Mursi, però, no seran suficients per aturar una revifada Primavera Àrab. Els opositors continuen ocupant la plaça Tahrir, malgrat els enfrontaments que hi ha hagut les últimes nits. Se senten reforçats, a més, per la vaga anunciada pel Club de Jutges d'Egipte, l'organisme que agrupa tots els magistrats del país. Consideren que el moviment del president suposa un atac sense precedents contra la judicatura.

A la vaga dels jutges, s'hi han sumat, després de força controvèrsia, els periodistes. El Sindicat de Periodistes d'Egipte ho ha decidit en una assemblea tensa en què han participat fins a 3.000 persones.

La vaga és indefinida fins que Mursi no retiri el decret. El president egipci, però, no en fa cas i demana diàleg i consens per aprovar una nova Constitució.

Prop de 300 ferits

El desafiament de Mursi divideix el país i amenaça de consolidar una espiral de violència. La presència a Tahrir contrasta amb la manifestació de fidels al president que es van concentrar aquest divendres davant del Palau Presidencial del Caire.

Al carrer, almenys 297 persones han resultat ferides des divendres.

El decret de Mursi

El president egipci va blindar dijous els seus plens poders executius i legislatius amb un decret que converteix totes les seves decisions siguin definitives i inapel·lables davant la justícia fins a l'entrada en vigor d'una nova Constitució.

El president islamista també va declarar indissolubles l'actual Cambra alta del Parlament i l'Assemblea Constituent, va ordenar repetir els judicis als implicats per la mort de manifestants durant la Primavera Àrab i va substituir al llavors fiscal general, Abdelmeguid Mahmud, que havia ocupat aquest càrrec des l'anterior règim de Hosni Mubarak.
Anar al contingut