Barcelona

Els sindicats quantifiquen en un 85% el seguiment de la vaga general, mentre que el govern i la patronal en rebaixen la xifra

· La Generalitat rebaixa el seguiment de la vaga fins al 17,1% a les cinc de la tarda. Foment i Fepime xifren el seguiment en un 20% a les comarques de Barcelona, 8% a Girona, 6% a Lleida i 13% a Tarragona.

· CCOO i UGT xifren en més de 9 milions els treballadors que han secundat l'aturada a l'estat espanyol, un seguiment del 77%.

· És la segona vaga general en vuit mesos contra les polítiques econòmiques de Rajoy i la vuitena de la democràcia

Actualitzat
La vaga general d'aquest dimecres ha estat la segona contra les polítiques econòmiques de Mariano Rajoy - la primera va ser el 29 de març- i la vuitena de la democràcia. L'aturada, que ha coincidit amb una jornada de protesta a Europa, a Catalunya ha arribat en plena campanya electoral. El 85% dels treballadors han seguit la convocatòria de vaga, segons els sindicats, mentre que el govern rebaixa la xifra fins al 20%.

Segons dades difoses pel sindicat Comissions Obreres, Catalunya ha estat la comunitat estatal on l'aturada ha tingut més seguiment, tant en percentatge com en xifres absolutes amb més d'1,7 milions de persones. El mateix percentatge de seguiment que hi ha hagut a Catalunya s'ha produït a Astúries i Galícia. A Andalusia ha estat del 80% i del 78% a Madrid i el País Valencià. Els punts on la vaga ha tingut menys repercussió són Ceuta amb un 30%, Melilla am un 48% i el País Basc amb un 51%, on els sindicats nacionalistes ELA i LAB no han secundat l'aturada. Al conjunt de l'estat, el seguiment mitjà de la vaga hauria estat d'un 77%, la qual cosa representa més de nou milions de persones.

Segons la UGT, el seguiment a les administracions públiques ha estat del 86%; a la sanitat, del 85%, i d'un 100% a Correus, la indústria i el sanejament urbà.

A l'educació, la vaga ha tingut una incidència del 90%, segons el sindicat CCOO, i de més del 80% segons el sindicat UGT. Aquest segon sindicat concreta que a l'ensenyament primari, la vaga ha tingut un seguiment del 75% i a secundària, batxillerat i FP del 80%. Al comerç, la sensació ha estat de funcionament a mig gas.

Els governs i les patronals rebaixen la xifra

El govern de la Generalitat ha xifrat el seguiment de l'aturada en un 20%. El director general de Relacions Laborals i Qualitat del Treball, Ramon Bonastre, ha explicat que el seguiment és superior al sector públic (24,7% a l'administració de la Generalitat, 21% a l'administració local i 30,6% a l'administració central) que no pas al privat (16,4%).

El sector del transport, el metro ha estat on la vaga ha tingut més seguiment, seguit del taxi, bus, Renfe, transport aeri i FGC. A Ensenyament, l'aturada ha estat secundada per un 31% dels treballadors de centres públics de primària i secundària, un 8,4% a les escoles privades i concertades i un 54,8% dels treballadors universitaris (dades corresponents només al personal d'administració i serveis). Pel que fa a l'àmbit de la Salut, la vaga ha tingut un seguiment del 10,4% en els centres de l'ICS i del 6,3% en els centres privats.

Per sectors, a la indústria ha tingut un seguiment del 35,7%, en el sector de la construcció del 5,5% i en els serveis, de l'11,8%. Més específicament, en el sector de l'automòbil el seguiment ha estat del 82,8%; en les empreses químiques i farmacèutiques, del 22,3%; i en el sector de la informació i les comunicacions del 19,1%. L'aturada ha estat menys significativa en el sector alimentari (14,2%), del comerç detallista (13,9%), la hosteleria i restauració (5,1%) i el sector financer (2,5%).

El Departament de Treball ha explicat que el consum energètic a Catalunya ha baixat un 19,4% respecte a dimecres de la setmana passada. La conselleria també ha ressaltat l'absència d'incidents en l'àmbit sanitari i educatiu, on s'han respectat els serveis mínims establerts.

Pimec i Cecot, les patronals catalanes, també han donat les seves pròpies dades de seguiment de la vaga: del 21% i del 17,5%, respectivament. Foment del Treball i Fepime han quantificat l'aturada en un 20% a les comarques de Barcelona, un 8% a Girona, un 6% a Lleida i un 13% a Tarragona.

A nivell estatal, l'executiu de Mariano Rajoy discrepa sobre les xifres de seguiment i defensa que els actuals canvis legislatius són "l'únic camí". Per la seva banda, la CEOE ha xifrat en un 12% el seguiment de la vaga general. El president de la patronal, Joan Rosell, ha assegurat que "no és moment de crispar" i ha confiat que jornades "inoportunes i innecessàries" com aquesta no es repetiran "cada dos per tres".

La demanda: un canvi en les polítiques econòmiques


Amb aquesta vaga general, els sindicats exigeixen als governs espanyol i català i a les institucions europees un canvi en les polítiques econòmiques que ajudi a superar la recessió, acabar amb les retallades i crear ocupació. Prop de 3.000 comitès d'empresa s'han adherit a la convocatòria.

Pel que fa al desenvolupament de la jornada, cal remarcar que els incidents puntuals arreu de l'Estat han provocat més d'un centenar de detencions arran d'enfrontaments entre la policia i els manifestants.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut