Israel ha denunciat davant les forces de l'ONU al Golan el foc que prové de Síria.
Israel ha denunciat davant les forces de l'ONU presents al Golan el foc que prové de Síria.
Jerusalem

Síria neguiteja Israel i l'exèrcit respon amb trets d'advertiment

L'exèrcit israelià ha disparat trets a l'aire, en direcció a Síria. Volen ser un advertiment després que un projectil de morter procedent d'aquest país ha caigut al Golan.

Actualitzat
Primer va ser un obús sirià que va arribar als alts del Golan, territori que ocupa Israel des de la Guerra dels Sis Dies, del 1967. Segons un comunicat divulgat per les forces armades israelianes, el projectil, pel que sembla, hauria caigut per error sense causar víctimes ni danys materials. Tot i així, Israel adverteix el seu veí.

Els fets, "relacionats amb el conflicte intern a Síria", han passat en un punt proper a la frontera que divideix ambdós països. El comunicat dels militars israelians destaca que "els soldats han fet trets d'advertència cap a les zones sirianes". El mateix exèrcit ha presentat una queixa a les forces de l'ONU que vigilen l'alto el foc del 1974 en què destaca que "no tolerarà cap tipus de foc des de Síria". També ha advertit  que qualsevol incident "serà respost amb duresa".

En les últimes setmanes, Israel ha denunciat que, en almenys dues ocasions, els trets efectuats des de Síria han arribat a les seves fronteres. La setmana passada, tres tancs sirians van penetrar a la zona desmilitaritzada que separa els dos països. El govern del primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha enviat diversos missatges avisant el règim de Bashar al-Assad.

El viceprimer ministre israelià, Moshe Yaalon, també titular d'Afers Estratègics, s'ha referit a aquests episodis i ha dit que Israel sap com defensar els seus ciutadans i la seva sobirania en cas que la violència procedent de Síria "comenci a estendre's en la nostra direcció". Yaalon ha responsabilitzat el país veí "del que passa a la frontera".


Anar al contingut