Barcelona

Advocats de tot l'estat es troben a Barcelona per buscar una estratègia per paralitzar desnonaments

Advocats de tot l'estat estan reunits a Barcelona per plantejar una estratègia que permeti paralitzar, des de la judicatura i sense esperar canvis en les lleis ni acords entre el PP i el PSOE, els processos de desnonaments.

Actualitzat
El drama dels desnonaments està generant un clima d'alarma social creixent. Ja en són 400.000 des de l'inici de la crisi i cada cop són més les veus que s'alcen contra aquesta situació. Aquesta primera setmana de novembre la situació ha esclatat.

Primer van ser els juristes els que van plantejar les disfuncions de la llei hipotecària i després va ser Brussel·les qui va avisar que la normativa de desnonaments és il·legal. Davant d'aquesta situació, el PP i el PSOE van plantejar un acord per aturar la situació. El suïcidi a Barakaldo d'una dona que estava a punt de ser desnonada ha accelerat els contactes.

Segons el govern espanyol, caldrà esperar fins dilluns per posar en comú les diverses mesures que es poden prendre. Però hi ha qui no vol estar-se quiet ni un segon més. Advocats de tot l'estat estan reunits a Barcelona per plantejar una estratègia que permeti paralitzar, des de la judicatura i sense esperar canvis en les lleis ni els acords polítics, els processos de desnonaments.

La trobada està organitzada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), una entitat que des d'entrada la crisi ha alertat sobre aquest drama social. Sota el seu paraigua, els advocats busquen l'estratègia perquè el món jurídic es planti immediament.

Com paralitzar els desnonaments?

Els juristes creuen que, amb la legislació vigent, és possible paralitzar desnonaments. Només cal un esforç per interpretar la llei d'acord amb la realitat social, que en aquests moments és dramàtica. Amb aquest arguments, els advocats s'han trobat a Barcelona per compartir experiències judicials d'èxit en què els jutjats han aturat una execució hipotecària.

L'advocat català Martí Batllori destaca que cal fer una crida a tots els "operadors jurídics, jutges, secretaris, advocats i funcionaris per aturar de forma immediata qualsevol procediment d'execució hipotecària". Batllori assegura que no poden ser "col·laboradors, ni actius ni passius, d'un genocidi econòmic, d'un ofegament de les famílies".

L'advocat assegura que la regulació de l'execució hipotecària i de la insolvència de les persones que "és indecent i radicalment injusta". Afegeix, a més, que "és la vergonya d'Europa en aquests moments".

L'advocat madrileny Rafael Mayoral considera que "hi ha una violació sistemàtica de drets humans contra la població més vulnerable executada per la entitats financeres sota l'empara judicial". Per això, reclama que s'investigui si hi ha hagut estafa en la concessió de molts préstecs. Argumenta que "les persones que viuen processos d'execució hipotecària tenen dret a la veritat".

La trobada es fa en un moment en què els dos grans partits estatals, PP i PSOE, preparen un acord per abordar la situació. La PAH desconfia d'aquestes intencions i demana que el govern actuï de manera contundent.

Esperant Europa

Qualsevol iniciativa que es pugui prendre en aquest terreny pot veure's condicionada per la sentència que ha de dictar el Tribunal de Justícia Europeu sobre la qüestió. De moment, l'advocada general s'ha pronunciat i diu que les execucions hipotecàries, tal com s'estan fent a Espanya, vulneren les lleis europees de protecció dels consumidors.

El cas va arribar a Europa arran d'un cas de desnonament a Martorell i de la mà del jutge José María Fernández Seijo. En una entrevista a TV3, Seijo explica que si el Tribunal Europeu determina que l'ordenament jurídic europeu és més protector, els jutges haurien d'aplicar-lo immediatament i deixar sense efecte la normativa espanyola.

Sobre les diverses mesures plantejades, Seijo avisa sobre els problemes d'aplicar una moratòria sense paralitzar els interessos. Pel jutge la solució seria desenvolupar una bona llei d'insolvència de particulars que establís condonacions de part del deute. Seijo apunta que ja hi ha legislació similar a França, el Regne Unit i Grècia, entre d'altres.

Seijo descriu la situació dels jutges com la d'una persona asseguda sobre una olla exprés a punt d'esclatar. Assegura que per això cal que s'impliquin més enllà de l'univers jurídic i entrin en l'apartat social.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut