Barcelona

CiU obtindria majoria absoluta el 25-N, el PSC perdria gairebé la meitat dels diputats i el PPC seria la segona força, segons el CEO

· CEO i CIS tampoc no estan d'acord sobre qui serà la segona força. Segons l'enquesta del govern, ho seria el PPC per la patacada del PSC.

· En canvi, el centre dependent de l'executiu espanyol hi manté els socialistes catalans i deixa els populars en quarta posició, després d'ERC.

· Hi ha més divergències: el CEO situa SI fora del Parlament, i la CUP, dins per primera vegada. El CIS fa just el contrari.

RedaccióActualitzat
CiU aconseguiria la majoria absoluta en les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 25 de novembre, segons el baròmetre electoral que publica el govern a través del Centre d'Estudis d'Opinió, una enquesta que es fa pública poques hores abans que comenci la campanya electoral, i que divergeix força dels resultat d'una altra de molt similar, la del CIS. Segons el centre d'estudis dependent del govern espanyol, la victòria també seria per a la federació nacionalista, però li faltarien 4 o 5 diputats per arribar a la majoria absoluta.

Segons el CEO, doncs, CiU obtindria una forquilla d'entre 69 i 71 escons. La majoria al Parlament està en els 68 diputats. Per tant, CiU podria sumar fins a 9 diputats més dels 62 que té actualment.

El PP seria la segona força per la forta patacada del PSC

L'enquesta catalana apunta una davallada molt important del PSC, que podria perdre gairebé la meitat dels 28 escons que té ara. Es quedaria en 15, el seu pitjor resultat. Això el faria recular a la tercera posició, ja que el PPC, que actualment ocupa 18 escons a la cambra, es mantindria o en guanyaria un i, per tant, passaria a ser segona força política a la cambra catalana.

ICV-EUiA mantindria, segons l'enquesta, els 10 diputats que té. ERC, per la seva banda, se situaria com a tercera força, que sumaria 4 diputats als 10 que té ara. Les perspectives per a C's són molt més positives: doblarien el novembre de diputats i passarien de tenir-ne 3 a 6, cosa que els donaria grup propi a la cambra.

SI surt, la CUP entra


L'enquesta del CEO preveu que SI desaparegui de la cambra i es quedi sense cap dels 4 escons que va aconseguir el 2010. En canvi, apunta que la CUP podria entrar al Parlament amb fins a 3 diputats.

Una altra dada significativa és la dels indecisos: el baròmetre inclou elevat marge, de gairebé el 30%, de persones que encara no saben què votaran.

Enquesta ponderada

El sondeig del CEO s'ha fet amb una mostra de 2.500 persones, amb un marge d'error del 2,47%. Els resultats són ponderats, és a dir, té en compte factors com el vot ocult o la incorporació de nous votants basant-se en dades històriques. En canvi, els resultats de l'enquesta del CIS no són ponderats, cosa que pot explicar la divergència de resultats.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut