Barcelona

Comença la campanya electoral per al 25-N amb el sobiranisme i la crisi al centre del debat

Aquesta mitjanit ha començat la campanya per les eleccions al Parlament del 25 de novembre.

El procés sobiranista i la crisi seran els eixos centrals de les formacions polítiques durant els catorze dies que tindran per demanar el vot.

Un total de 62 candidatures concorren a les eleccions, una cinquantena menys que en els comicis del 2010.

Actualitzat
La campanya ja està en marxa. Els partits catalans han estrenat els 14 dies d'intensa activitat política fins a les decisives eleccions del dia 25 de novembre, uns comicis en clau plebiscitària marcat pel debat sobre la independència, la crisi econòmica i les retallades.

Els principals partits han escollit Barcelona i el seu cinturó industrial per engegar una campanya que està marcada pel debat sobiranista i els efectes de la crisi econòmica. La qüestió sobiranista ja ha centrat, aquesta mitjanit, els discursos de tots els candidats en els actes de començament de campanya.

Partit per partit

CiU ha obert la campanya a Fira de Barcelona amb el lema "La voluntat d'un poble". El candidat Artur Mas ha demanat una majoria excepcional i ha fet una crida en aquests termes: "aquesta majoria excepcional només la podem treure si gent que no és estrictament de CiU, fins i tot gent que no ens ha votat fins ara, aquest cop ens dóna suport i, encara que sigui d'aquesta manera, ens presta el vot durant un temps limitat. Si no és així, no hi haurà una majoria excepcional. I si a Catalunya no hi ha una majoria excepcional aquest cop` , no se'ns prendrà seriosament".

El PSC ha defensat la seva aposta pel "federalisme" -el seu eslògan electoral- en un acte a Terrassa en què el candidat Pere Navarro ha avisat del risc de votar CiU i el PP: "són vots que van directament a les retallades, els vots al PSC són els vots de l'esperança, de la justícia i de l'honradesa".

I el PP ha escollit Castelldefels per obrir la campanya amb el lema "Catalunya sí. Espanya també". La candidata Alícia Sanchez-Camacho ha reclamat el vot per frenar els independentistes, ja que ha dit que els populars són "el vot útil per evitar la separació de Catalunya de la resta d'Espanya, per parar-li els peus a l'independentisme de CiU".

Iniciativa ha engegat campanya a Cornellà de Llobregat amb el lema social "I tant si podem", i Esquerra ho ha fet a Sant Vicenç dels Horts defensant la seva aposta independentista per "Un nou país per a tothom".

Ciutadans
ha donat el tret de sortida a la plaça Espanya de Barcelona amb el lema "Millor junts" i Solidaritat per la Independència ho ha fet als cinemes Lauren amb el missatge electoral "Independència 2014" .

Dia d'enquestes

La campanya comença amb dos enquestes, una del CEO i una altra del CIS, que donen la victòria a Convergència i Unió, una amb majoria absoluta i l'altra no, però totes dues coincideixen en la important davallada del PSC, mentre que el PP català quedaria pràcticament igual.

Cinc milions i mig de catalans escolliran els 135 parlamentaris

D'aquestes eleccions, en sortirà el Parlament de la desena legislatura des que es va recuperar la institució l'any 1980. El nombre de diputats a escollir es manté igual: 135 escons, 85 dels quals corresponen a Barcelona, 18 a Tarragona, 17 a Girona i 15 a Lleida. Podran votar prop de 5 milions i mig de persones (5.413.510) i més de 112.000 s'estrenaran en unes eleccions al Parlament perquè ja han complert els 18 anys.

Més votants, però menys opcions de tria. Un total de 62 candidatures que concorren a les eleccions, una cinquantena menys que en els comicis del 2010. Un canvi en la llei electoral, que obliga a presentar avals d'almenys un 0,1% del cens electoral a les candidatures sense representació parlamentària, ha causat aquest descens. De totes les que es presenten, només 13 formacions polítiques ho fan a les quatre circumscripcions catalanes: els partits amb representació parlamentària -CIU, PSC, PPC, ICV-EUIA, ERC, Ciutadans i Solidaritat- i d'altres com la CUP, Plataforma per Catalunya, el partit animalista Pacma, Pirates, Escons en Blanc i Unificació Comunista d'Espanya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut