Barcelona

El PSC vol portar el dret a decidir a la Constitució i es compromet a no retallar en sanitat i educació

Els socialistes catalans han presentat el seu programa, basat en dos eixos. En el nacional, promouen un reconeixement constitucional del dret a decidir. En el social, Pere Navarro es compromet a no retallar en sanitat i educació.

RedaccióActualitzat
El Partit Socialista de Catalunya ja té programa de cara a les eleccions del 25 de novembre. L'ha aprovat en un Consell Nacional amb només un vot en contra i quatre abstencions. A grans trets, el programa gira en dos eixos: el nacional i el social.

Pel que fa al futur de Catalunya com a país, el PSC aposta per una reforma constitucional. La formació vol portat el dret a decidir a la Constitució. Segons el líder dels socialistes i candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Navarro, aquesta és la tercera via entre el "centralisme del PP i la profecia temerària d'Artur Mas".

El PSC reafirma així la seva proposta federalista, amb les reformes necessàries en la Constitució i que han de suposar per a Catalunya un sistema fiscal just, comptar amb un "autèntic Senat federal" i el reconeixement "explícit" del dret a decidir del poble català.

No més retallades en sanitat i educació

El PSC també té molt en compte l'eix social. De fer, el programa electoral s'ha presentat en un acte en què han buscat el testimoni dels sectors especialment afectats per les retallades i la crisi.

En aquest mar, Pere Navarro ha signat un compromís amb el seus votants: no retallar més el pressupost de sanitat i educació si el seu partit guanya les pròximes eleccions catalanes. Navarro ha assegurat que, si guanya, tindrà una "regla d'or pressupostària: prohibir baixar les partides d'educació i salut, amb les quals no es negocia".

Més impostos als rics

La despesa social es compensaria amb la modificació en els impostos de successions, de patrimoni i de l'IRPF, amb una retenció del 60% per als ciutadans que guanyin més d'un milió d'euros a l'any.

Segons Navarro, el programa està pensat per encarar "una crisi profunda" com l'actual, amb nombroses propostes de tipus social. Els socialistes volen mostrat, en contraposició, que els dos anys de govern de CiU han estat "un fracàs", tal com ha afirmat el portaveu del partit, Jaume Collboni.

Pere Navarro ha afegit algunes dades: durant el mandat d'Artur Mas ha crescut un 4% l'atur, que hi ha un 52% de desocupació juvenil i el 22% dels catalans viuen en risc de pobresa. Per fer-hi front, el PSC proposa en el seu programa una renda bàsica de ciutadania, la restitució del PIRMI, la solidaritat amb la infància i la joventut.

A més, el programa també inclou promoure la reforma de la llei electoral i un compromís de lluita contra la corrupció.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut