Mâcon

Detinguts a França Joseba Iturbe i Izaskun Lesaka, considerada una de les caps de la cúpula d'ETA

El Ministeri de l'Interior espanyol considera que Lesaka és una de les caps de la cúpula d'ETA i la màxima responsable dels seus dipòsits d'armes. La detenció s'ha fet en un hotel de Mâcon, una població situada setanta quilòmetres al nord de Lió. Anava acompanyada d'un altre presumpte membre d'ETA, Joseba Iturbe Otxoteka, i tots dos anaven armats.

RedaccióActualitzat
Aquest diumenge ha estat detinguda a prop de Lió, a França, la dirigent d'ETA Izaskun Lesaka, responsable de l'aparell logisticomilitar de l'organització i a qui s'atribueix la lectura del comunicat de cessament de la lluita armada. En la mateixa operació també s'ha detingut Joseba Iturbide, vinculat amb l'atemptat de la T4 de Barajas.

El Ministeri de l'Interior espanyol considera que Lesaka era actualment un dels tres màxims responsables i la cap dels dipòsits d'armes d'ETA. La detenció s'ha fet en un hotel de Mâcon, una població situada setanta quilòmetres al nord de Lió.

En el moment de la detenció, Lesaka anava acompanyada d'un altre presumpte membre d'ETA, Joseba Iturbe Otxoteka. Tots dos anaven armats, segons ha informat el Ministeri de l'Interior.

Lesaka, "la més experimentada dels tres i la menys política"

Izaskun Lesaka, de 37 anys, estava evadida des del 2005, quan va ser condemnada en rebel·lia per pertinença a l'organització juvenil Segi. Les forces de la lluita antiterrorista creuen que podria ser ella qui va llegir el comunicat d'ETA de l'octubre de l'any passat en què l'organització va anunciar el cessament definitiu de les accions armades.

El comunicat enviat pel Ministeri de l'Interior confirma que la detinguda és la responsable del manteniment de la "minvada" estructura operativa i dels dipòsits d'armes i explosius de la banda. La mateixa font del govern també assenyala que la terrorista és una de les tres persones que conformen el Comitè Executiu d'ETA, juntament amb David Pla i Iratxe Sorzabal. Lesaka seria, segons el Ministeri "la més experimentada dels tres i la menys política". Dins d'aquest Comitè, Interior considera que la detinguda és de qui depèn la subsistència de la banda. Sota el seu domini es troben "totes les reserves d'armes i explosius", afirma la nota.

Aquestes detencions eleven a 31 el nombre de presumptes membres d'ETA detinguts des que va anunciar el cessament de l'activitat armada.

Joseba Iturbide Otxoteko, àlies "Makara", detingut avui diumenge a França, va sortir l'1 de juny de 2010 de la presó de Valdemoro (Madrid) després de ser absolt de l'acusació d'haver participat en l'intent d'atemptat a la zona financera d'Azca, a Madrid.

Va ser posat en llibertat malgrat estar processat des del desembre del 2008 pel cas d'una furgoneta bomba que es va esclatar el 26 d'agost de 2007 a les Coves de Vinromà (la Plana Alta).

La Secció Primera de la Sala Penal de l'Audiència Nacional va absoldre Iturbide de l'intent d'atemptat d'Azca (Madrid) i els delictes d'integració en organització terrorista i tinença d'explosius, perquè va valorar que la seva única relació amb el "comando Elurra", autor de l'atemptat de la T4 de l'aeroport de Barajas, era la declaració que va fer davant la policia l'etarra Mattin Sarasola, que no va ser corroborada per cap altre indici.

D'altra banda, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha parlat per telèfon amb el seu homòleg francès, Manuel Valls, per agrair-li la "decisiva" col·laboració de la policia francesa en la detenció dels dos etarres.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut