Barcelona

Rajoy acusa Mas d'imposar-li el "tot o res" i de conduir els catalans a un "dilema impossible"

El president del govern espanyol ha visitat Catalunya per primer cop des de la multitudinària manifestació independentista de la Diada. Rajoy assegura que té voluntat de diàleg però acusa Mas de voler imposar el "tot o res".

RedaccióActualitzat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha visitat Catalunya per primer cop des de la multitudinària manifestació independentista de la Diada. Des de Barcelona, el líder del PP ha donat la seva versió de la trobada amb el president Artur Mas per negociar el pacte fiscal. Assegura que li va voler imposar el "tot o res" i l'acusa de portar els ciutadans a un "dilema impossible".

En la seva intervenció en la clausura de la 19a trobada Intermunicipal que el PPC ha fet a Barcelona, Rajoy ha dedicat -sense esmentar-lo directament- un dur discurs al president de la Generalitat. El líder dels populars ha acusat el president català d'abdicar de les seves responsabilitats, d'imposar la seva visió i d'arrossegar els catalans.

"Imposar el tot o res"

Rajoy assegura que ell està disposat a "dialogar, parlar i escoltar", però argumenta que "és difícil dialogar amb qui et vol imposar el tot o res". El president espanyol ha evocat la reunió amb Mas per al pacte fiscal: "Què faria qualsevol si algú entra al despatx i et diu que o es fa això o prendrà les decisions que cregui oportunes? Jo vaig oferir diàleg, però allò no era un pacte. Un pacte imposat és una contradicció i és la negació del diàleg".

Marino Rajoy també acusa Artur Mas d'abdicar de les seves responsabilitats com a governant i ha insistit que ningú amb sentit comú pot defensar, sense enganyar, la viabilitat de la independència de Catalunya. Per això, censura que dediqui "tota una legislatura a arrossegar set milions i mig de ciutadans a un dilema impossible".

El president espanyol considera que Convergència i Unió ha engegat tot aquest procés per "electoralisme partidista".

"Saltar-se la llei a la torera"

Rajoy considera "molt trist" que Mas "proclami saltar-se la llei a la torera" i afirma que ell "sí que la complirà". En aquest sentit, el president de l'executiu central ha reiterat que ell farà complir la llei i ha defensat els beneficis que ha comportat per a Espanya la Constitució del 1978.

Durant el seu discurs a Barcelona, Rajoy ha tingut temps per recuperar un terme popularitzat per l'anterior president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero. Rajoy ha invocat "l'Espanya plural" per defensar que alguns combinin el sentiment català amb el de ser espanyol.

Rajoy també ha volgut demanar a Mas que "rectifiqui" i torni Catalunya "a la normalitat, al sentit comú i a l'entesa", perquè "Catalunya és Espanya, i Espanya és també dels catalans". En aquest context, ha demanat el vot per al PP català assegurant que "ningú guanya el PPC a catalans, perquè ningú els guanya a estimar Catalunya".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut