Damasc

L'alto el foc a Síria comença penjant d'un fil per la desconfiança dels dos bàndols

El govern sirià i els principals grups rebels han acceptat el compromís de respectar un alto el foc, des d'aquest divendres i fins dilluns, coincidint amb la festa musulmana del xai. Les forces sirianes s'han compromès a respectar-lo, tot i advertir que respondran a qualsevol atac dels rebels. L'ONU vol aprofitar la treva per portar ajuda a la població.

RedaccióActualitzat
Només quatre dies. Aquest és el temps que durarà l'alto el foc acordat entre el govern de Síria i els rebels amb la mediació de les Nacions Unides i la Lliga Àrab. La treva, des d'aquest divendres i fins dilluns, es fa coincidint amb la festa musulmana del sacrifici del xai.

Tant el govern de Bashar al-Assad com el principal grup opositor al seu règim han anunciat que respectaran el compromís de treva. Tot i això, la situació és delicada. I és que diversos grups radicals rebels ja han advertit que no pensen aturar la violència. Ningú es refia de ningú. El govern sirià ha advertit que es reserva el dret de respondre si els rebels els ataquen o "els grups terroristes" intenten reforçar les seves posiciones "armant-se i aconseguint reforços". Els rebels han dit el mateix.

Malgrat que el cessament dels enfrontaments penja d'un fil, l'ONU ha celebrat una decisió que feia mesos que esperava. El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki Moon, ha explicat que està tot preparat per portar ajuda a zones on era difícil arribar pels combats i que ara podrien ser accessibles gràcies a la treva.

Unes hores abans que l'alto el foc entrés en vigor, a les sis en punt del matí hora catalana els combats continuaven. Aquest dijous les forces fidels a Bashar al-Assad van atacar un suburbi de Damasc i una milícia rebel lluitava per conquerir l'estratègica ciutat de Harem, situada a la frontera amb Turquia.

L'alto el foc ha de ser un petit respir en un conflicte que ja fa un any i mig que dura i que ha causat més de 30.000 morts.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut