Barcelona

Les farmàcies mantenen el tancament contra els impagaments

El col·lectiu es mobilitza contra la situació d'ofec econòmic en què es troben pels impagaments del govern. Hi haurà 371 farmàcies de guàrdia obertes a tot Catalunya. És el primer cop que les farmàcies catalanes tanquen les portes durant una jornada completa.

RedaccióActualitzat
Els farmacèutics tancaran aquest dijous contra el retard amb què la Generaliat els paga els medicaments finançats pel Servei Català de la Salut. El col·lectiu manté la protesta convocada per la situació d'ofec econòmic en què es troben pels impagaments de la Generalitat. Tot i que el govern va dir dimarts que els pagaria en 48 hores, de moment encara no han rebut els diners pendents del juliol. "Nosaltres no hem rebut la transferència, i entenc que avui en dia es fan de manera electrònica i ràpida", ha explicat De Dalmases.

Unes 371 farmàcies cobriran els serveis mínims de la vaga, que dura de 9 del matí a 10 del vespre. Són un 12% de totes les que hi ha a Catalunya. Els serveis mínims "són superiors fins i tot a allò que ens demana el decret de serveis mínims de Salut", ha destacat el president del Consell del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases. En aquesta pàgina es poden consultar totes les farmàcies que estaran de guàrdia.

El president dels farmacèutics ha assegurat que no els agrada haver de recórrer a aquesta protesta, però que la situació és insostenible i volen "aixecar un senyal d'alarma". "No podem més", ha afirmat, a més de concretar que 10 farmàcies ja han hagut de tancar després de declarar-se insolvents. Davant d'això, un 80% dels col·legiats donen suport al primer tancament de les farmàcies catalanes durant una jornada completa.

La Generalitat els deu 190 milions d'euros corresponents a les receptes dels mesos de juliol i agost. El govern espanyol ha avançat a la Generalitat 99 milions d'euros del Fons de Liquiditat Autonòmic per poder pagar els endarreriments, diners que, segons el Col·legi de Farmacèutics, encara no han arribat. De Dalmases confia, però, que la situació es resoldrà i que no caldrà repetir un altre tancament com aquest en el futur.

De Dalmases ha afegit que, a hores d'ara, no té por que hi hagi desabastiment a Catalunya perquè "com que hi ha tantes farmàcies, el que no trobem en una ho trobarem en una altra". Tot i això, ha advertit que, si la situació no es capgira, acabarà passant com al País Valencià, on ja hi ha problemes per trobar alguns medicaments.

Preguntat per qui és el responsable de l'asfíxia econòmica de les farmàcies, De Dalmases ha eludit culpabilitzar més el govern espanyol o el català. "No eximeixo ningú. A mi, qui em deu la factura és la Generalitat", ha dit, i ha afegit que li és "ben bé igual qui n'és el responsable" perquè el que el té preocupat són "les deu farmàcies que han tancat fa poc".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut