Londres

La BBC fa pública una autoinvestigació per l'encobriment d'un presentador pederasta

El director general de la BBC nega al Parlament haver aturat l'emissió d'un documental on diverses dones afirmaven haver patit abusos de Jimmy Savile, un popular presentador de la cadena en els anys vuitanta i que ara ja és mort. Tot i això, admet que "un problema cultural a la BBC" va permetre que l'home actués "com ho va fer" durant molts anys.

RedaccióActualitzat
En un exercici de transparència insòlit, la BBC ha decidit investigar si la mateixa cadena va encobrir els presumptes abusos sexuals a menors per part d'un presentador estrella de la cadena i si va censurar l'emissió d'un reportatge que donava veu a les víctimes.

El director general de la televisió pública britànica, la BBC, George Entwistle, ha comparegut aquest dimarts al Parlament per aclarir el comportament de la cadena arran de l'escàndol per pederàstia que pesa sobre Jimmy Savile, un popular presentador de la cadena, ja mort. La BBC ha estat acusada d'encobriment per aquest cas, destapat per la cadena rival ITV i, de moment, ja ha dimitit el director del programa informatiu "Newsnight", Peter Rippon, mentre es revisa per què es va decidir no informar-ne.

El director de la BBC ha negat qualsevol intent recent de censurar l'afer, però ha admès que, dels 1960 al 1980, hi havia "un problema cultural a la BBC" que va permetre al presentador "actuar com ho va fer". "És un problema molt seriós i, si mirem enrere, només ho podem fer des de l'horror", ha remarcat, al mateix temps que ha admès que l'escàndol perjudica la reputació de la institució.

El director de la cadena pública britànica ha revelat que la cadena investiga fins a 10 "acusacions serioses" d'abusos per part de treballadors en actiu i del passat, però s'ha abstingut de respondre si és veritat que hi havia una xarxa pedòfila a la BBC els anys 70 i 80, coincidint amb el moment de més fama de Savile.

Entwistel ha respost durant dues hores les preguntes dels diputats sobre per què el responsable del programa "Newsnight" va aturar l'emissió d'un documental en què una desena de dones confessaven que havien patit abusos de Jimmy Savile quan eren adolescents. Ha admès que va ser "un error" no emetre el documental i que el director de "Newsnight" va decidir "pel seu compte" que fos així. També ha reconegut haver-li demanat a Peter Ribbon que es mantingués al marge de la investigació del cas per les "inexactituds" que havia difós a través del blog dels editors, però ha desmentit que la direcció pressionés perquè no s'emetés el reportatge.

El documental s'havia d'emetre el desembre del 2011, dos mesos després de la mort del presentador, als 84 anys, dins l'espai de documentals de la casa "Newsnight", però la seva emissió es va suspendre i l'escàndol es va desfermar quan va transcendir. L'aleshores director del programa va al·legar "motius editorials" per justificar aquesta decisió.

La cadena va emetre aquest dilluns a la nit un programa d'investigació sobre per què s'havia decidit no emetre el documental. A "Panorama", la BBC va donar veu a les presumptes víctimes i va emetre el material suposadament censurat. I no només això. També va difondre la versió dels responsables del reportatge, criticant els seus caps. Entre d'altres, l'aleshores productor de l'espai, Meirion Jones, hi explicava que en un mail que va enviar al director del programa, Peter Rippon, ja l'advertia que "la història sortiria a la llum d'una manera o altra i que acusarien la BBC d'encobriment".

Efectivament, el cas es va donar a conèixer a la societat britànica a principis d'octubre quan la policia va informar que havia obert una investigació criminal a Savile per presumptes abusos al llarg de 40 anys, amb 200 víctimes potencials. A més, es va saber que alguns dels abusos s'haurien comès a les instal·lacions de la BBC. Savile, presentador de programes infantils, hauria abusat fins i tot de nenes de 12 anys, segons la investigació policial.

A partir d'aquí, la BBC es va veure obligada a admetre l'existència de "seriosos i preocupants" indicis que Savile va abusar de menors dins de la cadena pública i ha informat extensament sobre el cas.

El director general de la BBC ja va avançar abans de declarar que la BBC farà dues investigacions sobre el cas: una per aclarir per què la investigació de "Newsnight" es va arxivar i una segona per examinar la cultura de la BBC durant els anys en què hi va treballar Savile.

Pel que fa a Savile, condecorat cavaller de l'Imperi britànic per la reina Isabel II el 1990 per les seves obres de caritat, va ser interrogat per la policia del comtat anglès de Surrey el 2007 sobre presumptes abusos a menors, encara que mai es van formular càrrecs contra ell.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut