Vitòria

Els candidats als comicis bascos criden a la participació en una jornada transcendental

Un grup de persones ha irromput, amb cartells a favor dels presos etarres i dels fugits, al col·legi electoral on havia de votar el candidat a la reelecció, i han intentat evitar que diposités el seu vot. A banda d'aquest incident, la jornada electoral a Euskadi ha començat amb normalitat. Les gairebé 2.800 meses electorals han obert portes puntualment a les nou del matí.

RedaccióActualitzat
La jornada electoral a Euskadi ha començat amb normalitat. Les gairebé 2.800 meses electorals han obert portes puntualment a les nou del matí. Des de la lehendakaritza, només han apuntat tres retards en l'obertura perquè alguns membres de les meses han arribat tard.

Tensió quan votava Patxi López

L'únic incident que hi ha hagut fins ara s'ha registrat al col·legi electoral on ha votat el candidat socialista, Patxi López, a Bilbao. Els fets han passat a les deu del matí, quan un grup de sis persones hi ha irromput amb cartells a favor dels presos etarres i dels fugits, i ha intentat evitar que el candidat diposités el seu vot. Hi ha hagut moments de tensió i López ha hagut de sortir de la sala fins que, cinc minuts més tard, els individus han abandonat el lloc dels fets.

Després de poder, finalment, dipositar el vot, López ha considerat necessari "desterrar aquests focus d'intolerància". "Alguns no volen assabentar-se que són les pirmeres eleccions autonòmiques en llibertat", ha declarat el lehendakari en funcions.

Normalitat en la votació de la resta de candidats

El candidat del PNB, Iñigo Urkullu, ha votat a un quart de deu del matí a la localitat de Durango, a Biscaia. El polític nacionalista basc ha fet una crida a la participació perquè "Euskadi afronta un nou temps, que ha de ser una oportunitat històrica". Urkullu ha demanat als ciutadans que, en una jornada plujosa, "es mullin per mirar el futur amb optimisme".

La candidata de Bildu, Laura Mintegi, ha destacat la importància de la convocatòria electoral quan ha passat per les urnes, a un quart de deu del matí, a Getxo. Mintegi considera que "per primera vegada, després de molt temps, es veurà una fotografia" de la realitat política basca.

També ha votat el candidat del PP, Antonio Basagoiti. Ho ha fet a Bilbao a les nou del matí. En al·lusió a l'esquerra abertzale ha desitjat que "sigui un dia tranquil", ha dit, "perquè els que altres vegades l'han embolicat ara tenen l'obligació d'anar de bons". Per Basagoiti això ha de fer que la gent voti amb una "llibertat que potser no ha tingut en altres ocasions".

Gairebé dos milions de bascos estan cridats a les urnes per triar el nou Parlament d'Euskal Herria. El 21 d'octubre, data electoral, coincideix en el temps amb el primer aniversari del nou cicle polític obert a Euskadi després de la decisió d'ETA d'abandonar la violència.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut