Gallardón en una imatge d'arxiu durant la campanya electoral del PP a Bilbao.
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, en una imatge d'arxiu, a Bilbao. (Foto: EFE)
Barcelona

Gallardón assegura que la comunitat internacional rebutjaria un referèndum al marge de la llei espanyola

L'exalcalde de Madrid no ha volgut entrar en "valoracions comparatives polítiques", però sí que ha dit, en relació amb el referèndum d'Escòcia, que aquest sí "és ajustat a la legislació britànica".

RedaccióActualitzat
El ministre de Justícia, Alberto-Ruiz Gallardón, ha advertit aquest dissabte, a Barcelona, que "qualsevol modificació de la realitat d'un país" que segueixi un camí diferent del de la llei, "no només no serà respectada, sinó que no serà ni tan sols considerada per la comunitat internacional". Ho ha dit a Barcelona, preguntat pel procés d'autodeterminació, durant la cloenda del Congrés d'Arbitratge Internacional organitzat pel Col·legi d'Advocats.

L'exalcalde de Madrid no ha volgut entrar en "valoracions comparatives polítiques", però sí que ha dit, en relació amb el referèndum d'Escòcia, que aquest sí "és ajustat a la legislació britànica". En aquesta línia ha explicat que "si s'invoquen precedents estrangers", en tots ells el que s'ha fet és aplicar la llei. "Aquesta és la raó per la qual el referèndum d'Escòcia no ha estat autoritzat pel Parlament escocès, sinó pel Parlament britànic, que és el que ha permès realitzar una activitat d'aquesta naturalesa", ha afegit el ministre.

Gallardón també ha subratllat que "un país sense seguretat jurídica" no serà atractiu per a les inversions. Així, ha afirmat, que "no hi ha ningú en aquests moments que es plantegi localitzar les seves inversions on no es respectin les lleis". El ministre, que ha subratllat que feia aquestes declaracions com a responsable de Justícia i no en clau política, ha afirmat també que "aquells que no respecten la llei, no generaran respecte cap a si mateixos".

Abans d'atendre els mitjans, Gallardón ha pronunciat un discurs de marcat contingut jurídic sobre el congrés que clausurava, en què també ha fet una referència a Catalunya, de la qual ha dit que "sempre ha tingut una vocació de trobada, de diàleg, de resolució de conflictes, on la mediació ha tingut una presència molt superior que a la resta d'Espanya". Això, ha dit, "es deu al seny que caracteritza els catalans, i que tant els allunya de la confrontació, del trencament, i de qualsevol mecanisme que no suposi la recerca consensuada de la solució a qualsevol conflicte que es pugui produir", ha assenyalat.

Preguntat per la nova taxa de la seva àrea, Gallardón ha defensat que s'aplicarà per "solidaritat" i per garantir l'accés a la justícia de "tots els espanyols que no tinguin recursos econòmics", argumentant que la seva aplicació té més raó encara "en una època de crisi". Finalment, ha insistit que, mentre ell sigui ministre, "hi pot haver retallades en moltes coses", però mai en la "justícia gratuïta".
Anar al contingut