Brussel·les

Rajoy afirma que no dubtarà a demanar el rescat si considera que és necessari

El president espanyol reitera que la decisió de demanar el rescat "no està adoptada", però afirma que no dubtarà a demanar-lo si considera que és necessari. Des de Brussel·les, Rajoy també ha carregat contra els sindicats per la convocatòria de vaga.

RedaccióActualitzat
La decisió de demanar un rescat per a Espanya encara no està presa. Això sí, podria arribar en qualsevol moment si el govern de Madrid considera que és necessari. Ho ha explicat el president espanyol, Mariano Rajoy, en la cimera del Consell Europeu a Brussel·les.

Rajoy assegura que la decisió de demanar el rescat "no està adoptada". Tot i això, apunta que "si cal que demani l'ajuda, la demanaré". El president espanyol compara la situació amb la petició de fons europeus per reestructurar el sistema bancari europeu i assegura que farà el pas quan consideri que és necessari per a Espanya.

El president espanyol ha deixat clar, però, que en cap cas actuarà sota pressió. El cap de l'executiu ha assegurat que no ha rebut pressions dels seus col·legues europeus per demanar el rescat. És més, Rajoy considera que "un president del govern d'Espanya no pot actuar sota pressió".

Satisfet tot i el retard de la unió bancària

Rajoy s'ha mostrat molt satisfet pels resultats de la cimera de Brussel·les, tot i que les decisions que hi han pres suposen un cop a les aspiracions espanyoles que Europa s'involucri en la recapitalització de la banca espanyola.

El supervisor bancari europeu no estarà a punt fins al 2013 i això significa que Espanya haurà d'esperar més del que volia per veure els seus bancs recapitalitzats directament a través de la UE. Aquest retard podria fer que les ajudes europees a la banca espanyola vagin a càrrec de l'estat espanyol i computin com a deute públic.

Tot i aquesta situació, Rajoy s'ha felicitat perquè ara es parli de la unió bancària quan a principis d'any no es plantejava.

La vaga "no serveix per resoldre problemes"

Rajoy també ha valorat la vaga general convocada pels sindicats el 14 de novembre. Assegura que "no ajuda gens a la imatge d'Espanya" i que "no serveix per resoldre problemes". A més, s'ha queixat que és la segona vaga que li fan a "un govern que no fa ni un any".

El president espanyol ha admès que està preocupat pel malestar social que generen les decisions del govern i ha afirmat que és molt dur haver d'adoptar mesures econòmiques i fiscals que de vegades no els agraden "ni als mateixos responsables ministerials".

Independentisme a la cimera?

Els periodistes han preguntat a Rajoy sobre les declaracions del primer ministre belga, que ha parlat de l'auge de l'independentisme al Consell Europeu. El president espanyol ha assegurat que no se n'ha parlat. Afirma que ni li han comentat ni li han preguntat sobre la situació de Catalunya. Tot i això, ha remarcat que ell prefereix "anar amb el món, que és sinònim de progrés, benestar i sentit comú".

Rajoy ha acabat la seva intervenció davant dels periodistes amb una frase que ha provocat la sorpresa entre els assistents: "Me'n vaig perquè me n'he d'anar".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut