La cimera reuneix els caps d'estat i de govern de la Unió Europea.
La cimera reuneix els caps d'estat i de govern de la Unió Europea.

Rajoy exigirà avui a Brussel·les accelerar la unió bancària, però manté la incògnita sobre el rescat

El president espanyol exigirà avui accelerar la unió bancària en la cimera europea de Brussel·les. Malgrat que no forma part de l'ordre del dia, tothom està pendent de la possible petició de rescat d'Espanya.

RedaccióActualitzat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, centrarà tota l'atenció a Brussel·les, on els caps d'estat i de govern de la Unió Europea es reuneixen entre avui i demà en un nou Consell Europeu. I és que, malgrat que no forma part de l'ordre del dia de la cimera, tothom està pendent de la possible petició de rescat de l'economia espanyola i es dóna per fet que se'n parlarà.

La Comissió Europea ja va afirmar que el rescat no és a l'agenda oficial, però va reconèixer que en la trobada sí que es parlarà de la compra de bons sobirans del BCE, un mecanisme que pot ser suficient per donar un respir al deute amb un rescat virtual, sense que s'activi. A Brussel·les, consideren que "res no ha canviat" des de l'última visita del comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, a Madrid, i, per tant, han subratllat que "no hi ha una raó particular per discutir sobre un país en concret", segons el portaveu comunitari, Oliver Bailly.

Pel mateix motiu, Grècia tampoc consta a l'agenda de la cimera, segons la mateixa font, a l'espera de veure l'últim informe que prepara la troica.

La unió bancària, sobre la taula

El que sí que hi haurà sobre la taula del Consell Europeu és el projecte d'unió bancària que es va llançar en l'última cimera, quan Rajoy i el primer ministre italià, Mario Monti, es van aliar per forçar la cancellera Merkel a acceptar la recapitalització directa dels bancs.

La trobada arrenca amb postures allunyades entre França i Alemanya sobre la necessitat d'alleugerir les polítiques d'austeritat i posar en marxa la supervisió bancària europea. Alemanya no té pressa i es manté ferma en les exigències, mentre que França i també Espanya aposten per relaxar els objectius de dèficit i defensen que no hi hagi dilacions en el procés cap a la unió bancària que es va acordar al juny. Així ho va explicar aquest dimecres Mariano Rajoy a Angela Merkel durant la trobada d'una mitja hora que van tenir a Bucarest en el marc del congrés del Partit Popular Europeu.

Durant la seva intervenció al Congrés, Rajoy va demanar a Europa que compleixi els acords i va advertir que està en risc l'estabilitat de la zona euro si Europa no està unida i no es compleixen els acords que els 27 van pactar el juny passat.
Anar al contingut