Imatge d'arxiu de la Borsa de Madrid (Foto:EFE)
Imatge d'arxiu de la Borsa de Madrid (Foto:EFE)
Madrid

L'Ibex es dispara un 3,4%, impulsat pels rumors sobre el rescat espanyol

El govern espanyol estaria estudiant presentar una petició d'ajuda al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) per obrir una línea de crèdit "virtual", que activaria el programa de compra de deute del BCE. Això ha impulsat les cotitzacions i ha relaxat la prima de risc fins als 427 punts bàsics.

RedaccióActualitzat
La Borsa de Madrid ha tancat aquest dimarts amb una pujada del 3,4% i s'ha aproximat a la barrera psicològica dels 8.000 punts. Es tracta de les millors xifres de l'Ibex-35 des del setembre. Els guanys, que s'han repetit a la resta de mercats europeus, s'expliquen pels rumors que el govern espanyol estudia presentar una petició d'ajuda al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) per obrir una línia de crèdit "virtual" . Això activaria el programa de compra de deute del Banc Central Europeu (BCE). Segons l'agència financera Bloomberg, Alemanya hi estaria d'acord. Fins ara Berlín era retincent a concedir un pla d'ajuda europeu a Espanya, argumentant que el país no té problemes per finançar-se.

Els inversors han reaccionat amb eufòria a aquests rumors. Els bancs han estat els protagonistes de la pujada a l'Ibex-35, especialment el BBVA, les accions del qual han guanyat prop d'un 6%. La pujada més important l'ha registrada Mapfre, que s'ha disparat un 10%, i Abengoa que ha pujat un 9%. Per entendre aquest comportament cal tenir en compte que el 92% dels inversors espera que el govern espanyol sol·liciti ajuda en els pròxims mesos al Banc Central Europeu, segons una enquesta elaborada pel Bank of America Merrill Lynch.

El possible rescat "virtual" també es deixava sentir lleugerament al mercat de deute públic. La prima de risc espanyola se situava en els 427 punts básics.

A la pujada de la borsa també hi ha contribuït la subhasta del Tresor Públic, que ha col·locat 4.863 milions en lletres a 12 i 18 mesos, a menys interès que la subhasta anterior. En concret, s'han col·locat 3.400 milions en lletres a 12 mesos a un interès del 2,8%. Aquest interès és inferior al 2,9% de la subhasta anterior i el més baix des d'abril. 'També s'han recaptat 1.463 milions en lletres a 18 mesos a un interès del 3%, per sota del 3,15% anterior i el més baix des del març.

El mercat ha evitar l'efecte de l'informe d'Standard & Poor's, que ha degradat la nota dels grans bancs espanyols després de baixar el ràting del deute sobirà a un esglaó de bo porqueria. La rebaixa de la qualificació afecta vuit entitats: BBVA, Caixabank, Santander, Banesto, Popular, Barclays, Sabadell i BFA-Bankia.

Pel que fa a la resta de parquets europeus, després de l'espanyola, la que més ha pujat ha estat la Borsa de Milà, que ha tancat amb guanys del 2,5%. La segueix París amb un increment del 2,3%, Frankfort amb prop d'un 1,6% i Londres amb poc més d'un 1%.
Anar al contingut