El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, al Congrés dels Diputats. (Foto: EFE)
García-Margallo suggereix que les autonomies s'incorporin a les oficines d'Espanya. (Foto: EFE)
Madrid

Margallo compara el nacionalisme amb el nazisme i el marxisme i adverteix que "pot anul·lar les persones"

El ministre d'Afers Exteriors ha explicat en una discussió sobre les demandes sobiranistes de Catalunya que el nacionalisme és un moviment totalitarista, com el nazisme i el marxisme "al servei d'una idea abstracta" i que "pot anul·lar les persones".

RedaccióActualitzat
El ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha assegurat al Congrés -en una discussió sobre les demandes sobiranistes de Catalunya- que el nacionalisme és un moviment totalitarista, com el nazisme i el marxisme. Margallo avisa que pot portar a anul·lar les persones, al servei d'una idea abstracta.

"En política només hi ha dues divisions, només dues. Els que consideren que l'individu és el destinatari final (...) i aquells que col·loquen l'individu al servei d'una idea abstracta. Sigui aquesta la classe, en el marxisme; la raça, en el nazisme o el nacionalisme al servei de la nació absoluta", ha dit Margallo en el ple del Congrés que donava el vistiplau a l'adhesió de Croàcia a la UE, que s'ha convertit en un debat sobre les aspiracions independentistes de Catalunya.

Margallo, que ha assegurat que no se sent nacionalista espanyol, també ha afirmat que ni reformant la Constitució és possible la independència de Catalunya amb l'actual marc legal espanyol. Segons el ministre, caldria refer la Carta Magna, de dalt a baix, i no creu que això sigui intel·ligent en el moment actual.

Afirma que Reding s'ha disculpat per les seves "desafortunades" declaracions

El ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha afirmat que la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, s'ha disculpat davant del govern espanyol per les seves "desafortunades" declaracions sobre una hipotètica independència de Catalunya.

Margallo ha parlat àmpliament sobre la qüestió després que el diputat d'ERC Joan Tardà s'ha referit a les declaracions de Reding, que va suggerir que la independència de Catalunya no ha de significar la seva exclusió de la UE. Tardà li ha agraït la carta de queixa que l'executiu Rajoy ha enviat a la UE tot indicant que així han donat a la resta del món el missatge que "això dels catalans va seriosament".

Aleshores, Margallo li ha dit que Reding s'ha disculpat davant del govern espanyol tot ademtent que les seves declaracions han estat "extraordinàriament desafortunades" i que la seva posició coincideix amb la de la resta de la Comissió Europea.

A més, Margallo ha avisat que "és molt fàcil sortir de la UE, però extraordinàriament complicat entrar-hi".

Cal recordar que Viviane Reding va dir, en una entrevista publicada al "Diario de Sevilla", que "la legislació internacional no diu res que s'assembli" al fet que un nou estat resultant d'un altre estat matriu hagi d'abandonar tots els organismes internacionals si es declara independent.

Les seves paraules van ser recollides per altres mitjans de comunicació, que van interpretar unànimement que Reding volia dir que Catalunya no tindria per què deixar la UE si es declarés independent.

Soraya Sáenz de Santamaría alerta sobre els "paral·lelismes amb Escòcia"

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, també s'ha referit al debat sobre la independència de Catalunya. Ho ha fet per reclamar a aquells que "fan paral·lelismes amb Escòcia" que respectin la Constitució espanyola de la mateixa manera que el Regne Unit respecta el seu "entorn constitucional". Així ha respost a les declaracions de diversos dirigents de CiU i ERC dels últims dies, sobretot després que Londres i Edimburg han arribat a un acord per convocar un referèndum d'independència el 2014. 

Sáenz de Santamaría ha dit que tots dos estats havien sorgit de forma molt diferent i que Escòcia va abandonar la idea fins que el parlament del Regne Unit ho va autoritzar. En aquest sentit, ha subratllat que al Congrés es van pronunciar 276 vots en contra de la celebració de la consulta per només 42 a favor.


Anar al contingut