Edifici de Standard & Poor's a Nova York (Foto: Reuters)
Edifici de Standard & Poor's a Nova York (Foto: Reuters)
Nova York

Standard & Poor's rebaixa la nota d'Espanya fins al llindar del bo porqueria

L'agència de qualificació ha rebaixat dos esglaons la nota de l'economia espanyola per "l'augment dels riscos per a les finances públiques espanyoles a causa d'un increment de la pressió econòmica i política". S&P afirma que un rescat podria rebaixar "significativament" els costos de finançament espanyols.

RedaccióActualitzat
L'agència de qualificació nord-americana Standard & Poor's (S&P) ha rebaixat la nota d'Espanya dos esglaons: de BBB+ a BBB-. Aquest canvi acosta el deute espanyol al llindar del bo porqueria. L'agència justifica la seva decisió per "l'augment dels riscos per a les finances públiques espanyoles a causa d'un increment de la pressió econòmica i política", sobretot en matèria de creixement i execució pressupostària.

S&P considera "massa optimistes" les previsions del govern espanyol contingudes en els pressupostos generals de l'Estat per al 2013 i qüestiona, per exemple, que es compleixin els objectius de dèficit per la "caiguda continuada" de l'ocupació i per la "intenció" de l'executiu d'actualitzar les pensions. Recomana a Mariano Rajoy aplicar mesures addicionals de consolidació, però alerta que el preu a pagar podria ser més recessió, tret que l'eurozona adopti "una resposta més determinada" per millorar les condicions de finançament i estabilitzar la demanda interna.

Perspectiva negativa

Segons la classificació de S&P, Espanya és capaç de complir amb les seves obligacions, però té la nota més baixa pel que fa a les inversions fiables. L'agència afegeix a la qualificació espanyola una "perspectiva negativa". Això vol dir que la nota podria baixar encara més a mitjà termini i els bons espanyols entrarien en la categoria de bo porqueria, considerats una inversió especulativa.

El rescat que Rajoy no vol demanar


En tota aquesta situació, no hi ajuda gens el fet que el govern espanyol no tanqui un "programa formal d'ajuda". Segons Standard & Poor's, això augmenta els riscos d'una caiguda més gran del ràting espanyol. El rescat "probablement" rebaixaria "significativament" els costos de finançament del país a través de compres per part del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) i el Banc Central Europeu.

S&P adverteix també de "l'absència d'una direcció clara en la política de l'eurozona" i planteja "dubtes" perquè els seus membres assumeixin una part del cost de la recapitalització bancària, fet que acaba actuant com un factor "desestabilitzador".

Anar al contingut