Washington

L'FMI pronostica que l'any que ve l'economia espanyola caurà el triple del que diu el govern de Rajoy

Els "homes de negre" vindran la setmana que ve. Lagarde ho ha definit com una missió de monitoratge. Les perspectives per a l'economia espanyola són tres cops pitjors del previst pel govern Rajoy. Caurà un 1,5% aquest any i un 1,3% el 2013.

RedaccióActualitzat
Els "homes de negre" vindran la setmana que ve a Espanya per controlar de prop els números. Un cop acabada la trobada d'aquest dilluns de ministres d'Economia europeus a Luxemburg. La directora de l'FMI, Christine Lagarde, ho ha definit com una missió de monitoratge.

El Fons ha presentat les seves previsions i ha alertat de "riscos alarmants" a l'horitzó. En el seu informe "Perspectives Econòmiques Globals", el fons es pregunta si les noves mostres de debilitat són un nou episodi turbulent d'una recuperació lenta o denoten algun problema més durador. La resposta s'ha de buscar a Europa i els Estats Units i en la seva urgència a l'hora de solucionar els desafiaments econòmics, que afronten a curt termini.

En el cas d'Espanya, les previsions de l'FMI mostren com els números no quadren. Per això, el fons ha tornat a rebaixar les previsions per l'any que ve i pronostica que l'economia espanyola caurà un 1,3 per cent, molt més del que calcula el govern espanyol, però en la línia del que diu el mateix Banc d'Espanya. Així, doncs, Espanya s'haurà d'estrènyer el cinturó encara més si vol complir els compromisos de reducció del dèficit, del 6,3% aquest any i del 4,5% l'any que ve. L'organisme adverteix també de l'elevada taxa d'atur espanyola que, segons diu, se situarà en el 24,9 % aquest any i en el 25,1 % el següent. En aquest sentit, l'FMI recomana als països que creguin que necessiten ajuda -en clara al·lusió a Espanya- que la demanin com abans millor.

L'organisme internacional alerta que els problemes perifèrics afecten cada cop més altres països de la UE. "Ni tan sols Alemanya ha estat immune", destaca. Segons els càlculs de l'FMI, l'economia alemanya creixerà cinc dècimes menys del previst el 2013, fins al 0,9%, xifra idèntica a la d'aquest any. Pel que fa a Europa, les probabilitats de recessió pel 2013 superen el 80%. L'economia europea es contraurà un 0,4% aquest any -una dècima més del previst- i començarà a recuperar-se tímidament a partir de la segona meitat del 2013 amb un repunt del 0,2%.

El deute sobirà europeu haurà de continuar el seu procés d'ajust i el mecanisme permanent de rescat, el MEDE, haurà de donar suport als països en crisi i als seus bancs per alleugerir els problemes de finançament i acabar amb la retroalimentació negativa entre los títols sobirans i la banca. El Fons elogia les últimes mesures expansives en política monetària aprovades pel Banc Central Europeu (BCE) així com el seu programa de compra de bons sobirans, però remarca que la zona euro necessita decisions polítiques ràpides i contundents per avançar cap a la unió fiscal i bancària.

Pel que fa a l'economia global, creixerà un 3,3% el 2012 i un 3,6% el 2013, dos i tres dècimes menys respectivament que les previsions del juliol. Als Estat Units, la probabilitat d'una recessió l'any que ve és del 15%. L'economia nord-americana repuntarà un 2,2% aquest any, gairebé el mateix que el 2013. Al Japó el risc de recessió serà de més del 25%. L'economia nipona creixerà un 2,2% enguany i un 1,2% l'any que ve.

El conjunt de les anomenades economies emergents avançarà a un ritme mitjà del 5,3% el 2012 i del 5,6 % el 2013, amb la Xina al capdavant amb un creixement del 7,8% el 2012 i del 8,2% el 2013. A l'Amèrica Llatina, el creixement mitjà serà del 3,2% el 2012 i d'un 3,9% l'any que ve.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut